Sorin Oprescu îi contrazice pe consilieri. Gigacaloria nu creşte iar fuziunea RADET-ELCEN e în grafic (VIDEO)

Primăria va face eforturi pentru ca preţul gigacaloriei la populaţie să nu crească în această iarnă, a declarat vineri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Sorin Oprescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.08.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times.

Primăria va face eforturi pentru ca preţul gigacaloriei la populaţie să nu crească în această iarnă, a declarat vineri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate blocajului activităţii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Expozeul lui Oprescu a avut loc pe fundalul tentativelor PSD de a recâştiga controlul asupra CGMB, pierdut odată cu ieşirea PNL din USL, aceste tentative culminând cu recenta OUG prin care Guvernul Ponta reglementează traseismul politic al aleşilor locali.

La nici două ore după ce consilierii generali ACL ai Primăriei au ţinut şi ei o conferinţă de presă, reclamând că Guvernul, prin subprefect, a atacat hotărârea prin care CGMB a aprobat studiului de oportunitate de transformare a RADET din regie în societate comercială, ceea ce a generat blocaje care ar putea duce la insolvenţa RADET şi la creşterea preţului gigacaloriei, Sorin Oprescu a declarat că fuziunea RADET-ELCEN este "în calendar" iar Primăria, împreună cu Guvernul, vor face eforturi ca bucureştenii să nu fie afectaţi de creşteri de preţ.

"În privinţa scumpirii preţului la gigacalorie, am făcut în fiecare an, timp de şase ani de zile, eforturi şi înţeleg să le fac şi în continuare împreună, cu Executivul, pentru a păstra aceeaşi proporţionalitate, adică 170 de lei să fie plătiţi sub formă de subvenţie de către PMB pentru cei 1,8 milioane de abonaţi", a declarat primarul general.

Reamintim că săptămâna trecută, primăria a postat pe site-ul său un proiect de hotărâre de Consiliu General din care reieşea că din această toamnă, tariful pentru distribuţia şi transportul energiei termice din Bucureşti, furnizată de RADET, ar putea creşte cu 10,7% pentru consumatorii casnici şi cu 21,41% pentru cei non-casnici. În urma valului de remarci critice din presă în plin sezon pre-electoral, marţi, proiectul a fost retras.

Oprescu a anunţat azi că proiectul majorării preţurilor gigacaloriei va fi pus din nou în dezbatere publică şi supus votului în Consiliul General dacă va obţine şi avizul Autorităţii publice de reglementare a serviciilor publice. Primarul a mai afirmat că va încerca să subvenţioneze o eventuală majorare majorarea, astfel încât consumatorii casnici să nu plătească nimic în plus, afectaţi de majorare urmând să fie doar agenţii economici vor suporta creşterea preţului la gigacalorie.

Merită menţionat că înainte de conferinţa susţinută de primar, consilierii generali PDL şi PNL au explicat că, dacă preţul gigacaloriei va creşte, principalul vinovat este Sorin Oprescu.

"Toţi aceşti ani de mandat ai lui Sorin Oprescu, în care în mod sistematic acesta a sabotat serviciile publice, nu le-a acordat bani, au făcut ca aceste servicii publice (RADET şi RATB) să se înglodeze în datorii mari, să facă credite bancare. Toate acestea au generat costuri suplimentare care fac ca astăzi să fie nevoie să crească preţul la gigacalorie. Primarul Oprescu va fi primul vinovat dacă va creşte preţul la gigacalorie" a explicat Mircea Raicu, liderul consilierilor PDL.

RADET are în prezent datorii de peste 600 de milioane de euro şi risca insolvenţa. Într-o şedinţa de consiliu din data de 23 iunie, consilierii au votat studiul de oportunitate de transformare a RADET din regie în societate comercială, însă prefectura capitalei a şedinţa în ansamblul ei, astfel că toate hotărârile au fost suspendate. Studiul de oportunitate urma sa fie votat astăzi din nou, însă consilierii PSD nu s-au prezentat la şedinţa, aşa că, din lipsa de cvorum, aceasta nu s-a mai ţinut.

Interesant este că atât atacarea şedinţei din 23 de către subprefect cât şi boicotarea şedinţei de astăzi de către PSD vin pe fundalul unor declaraţii ultra-populiste ale primarului general (promovat şi susţinut de PSD şi Guvern) despre beneficiile fuzionării RADET cu ELCEN.

Oprescu a declarat recent şi a reconfirmat astăzi ideea că după fuzionarea RADET cu ELCEN cetăţenii ar putea să nu plătească nimic pentru gigacalorie, de unde se poate deduce că transformarea RADET în societate comercială ar trebui să fie una din priorităţile Primăriei, Guvernului şi PSD, ca şi partid la guvernare.

"CET-urile produc 80% curent electric, iar restul de 20% agent termic. Din vânzarea energiei electrice putem acoperi sumele necesare producerii agentului termic, iar bucureştenii să nu mai plătească nimic", a declarat Oprescu în chiar ziua când consilierii PSD nu s-au prezentat la şedinţa de Consiliu, tegiversând astfel rezolvarea situaţiei RADET.

În prezent, preţul gigacaloriei în Capitală este de 341 de lei, din care populaţia plăteşte circa 170 de lei, în timp ce municipalitatea suportă, prin subvenţie de la bugetul local, 171,18 lei. Potrivit Mediafax, subvenţia acordată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru plata gigacaloriei a fost de 526,8 milioane de lei în 2012 şi de 487 milioane de lei în 2013.

O eventuală creştere a preţului de transport al energiei termice ar fi indusă, potrivit primăriei, măririi costului de producerea a acesteia.

"În Municipiul Bucureşti, energia termică este produsă de către Elcen, CET Griviţa şi Vest-Energo şi furnizată către RADET. RADET achiziţionează de la cei trei producători energie termică pentru a asigura căldură şi apă caldă la consumatorii casnici şi non casnici din Municipiul Bucureşti. De la 1 ianuarie, prin deciziile ANRE nr. 3506/27.11.2013, 3518/27.11. 2013 şi 3513/ 27.11.2013, preţul de producere al energiei termice la cei 3 producători a crescut. Această creştere a preţului se reflectă direct în tariful de transport şi distribuţie aplicat de RADET. În aceste condiţii a fost necesar să se reactualizeze şi tarifele de transport şi distribuţie practicate de RADET.Propunerile de majorare a tarifului de transport şi distribuţie au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice", se arată într-un comuniat remis de Primărie publicaţiei HotNews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor