Luptă necruţătoare cu corupţia în pragul alegerilor prezidenţiale din Moldova

După judecători şi vameşi, zeci de inspectori de patrulare au fost reţinuţi de către procurori fiind suspectaţi de corupţie. Şeful procuraturii anticorupţie susţine că lupta cu corupţia în Moldova abia începe.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)
Ştefan Sârbu
26.10.2016

După ce la sfârşitul lunii septembrie au fost arestaţi 20 de vameşi a început lupta cu corupţia şi în rândul poliţiştilor de patrulare. Astfel, la 25 octombrie Procuratura Anticorupţie a reţinut 28 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru comiterea coruperii pasive, săvârşite de două sau mai multe persoane.

Temei pentru pornirea urmăririi penale de către procurori ar fi servit adresările şoferilor de la care se estorcau bani, a reprezentanţilor companiilor de transport care suportau pierderi pentru mită, cât şi generalizările efectuate de serviciile de securitate internă ale Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din care rezultă că subdiviziunile INP sunt cele mai expuse fenomenului corupţiei.

Notabil este faptul că operaţiunea de reţinere a fost “publică” având loc în timpul unei şedinţe de lucru în cadrul INP al IGP al MAI unde au participat majoritatea inspectorilor de patrulare din Moldova. Numele poliţiştilor erau citite de pe o listă iar aceştia urmau să facă un pas înainte pentru a fi arestaţi. Ulterior, celor care şi-au îndeplinit onest obligaţiunile de serviciu le-au fost acordate premii băneşti.

“Potrivit materialelor acumulate în cursul urmăririi penale, inspectorii de patrulare ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei şi 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale pentru comiterea contravenţiilor privind conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, depăşirea vitezei regulamentare, geamuri fumurii, necuplarea centurii de siguranţă, trecerea la culoarea roşie a semaforului, încălcări în domeniul transportului de pasageri etc.”, se menţionează într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful procuraturii anticorupţie, Viorel Morari a declarat că lupta împotriva corupţiei abia începe, iar urmărirea penală continuă pentru identificarea tuturor poliţiştilor implicaţi în acţiuni ilegale şi tragerea lor la răspundere penală, deoarece încă cinci persoane nu au fost identificate. Urmează să fie stabilite şi sumele exacte pe care bănuiţii le-ar fi estorcat de la şoferi.

Infracţiunea incriminată poliţiştilor este calificată în baza articolul 324 alineatul 2 Cod Penal şi în caz că vina lor va fi dovedită ei pot fi pedepsiţi cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Amintim că, în septembrie a.c. au fost reţinuţi 15 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti, suspectaţi că ar fi făcut parte din schema de spălare a banilor din Federaţia Rusă, numită şi Laundromatul rusesc, deşi, despre spălarea celor 20 de miliarde de dolari din Rusia se cunoştea încă din anul 2014.

La 30 septembrie, au fost reţinuţi de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA douăzeci şi opt de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca, fiind bănuiţi de corupere pasivă, printre ei se găsesc inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor