Justiţie moldovenească înaintea alegerilor prezidenţiale

După şase ani de la pronunţarea unor încheieri pe care procurorii le consideră contrare legii, CSM a dat acordul pentru investigaţia penală a judecătorului A. Bălan. Pentru presupusa legătură cu interlopii a fost reţinut şi procurorul A. Pântea.
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)
Ştefan Sârbu
11.10.2016

Magistratul Judecătoriei Rezina, Andrei Bălan care l-a eliberat din detenţie înainte de termen pe interlopul Vitalie Proca, suspectat de organizarea a două atentate de rezonanţă - în Marea Britanie şi România - va fi cercetat penal. Această decizie a fost adoptată în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 11 octombrie.

CSM, la solicitarea procurorilor, a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului de instrucţie, Andrei Bălan pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor încheieri contrare legii, legate de condamnarea în săvârşirea unor infracţiuni deosebit de grave şi excepţional de grave, soldate cu urmări grave.

Potrivit procurorilor, în luna mai 2010, respectivul magistrat a aplicat în mod ilegal prevederile legii cu privire la amnistie şi a redus cu 3 ani, 5 luni şi 4 zile perioada neexecutată a pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca care fusese condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni excepţional de grave, comise cu o deosebită cruzime.

În septembrie 2010, acelaşi judecător de instrucţie a aplicat în privinţa lui V. Proca, liberarea condiţionată de pedeapsa penală în privinţa termenului neexecutat de 4 ani, 1 lună şi 18 zile, cu stabilirea obligaţiunilor prevăzute de normele codului de executare.

După eliberare, condamnatul Vitalie Proca, a comis alte infracţiuni deosebit de grave pe teritoriul statelor străine.

La 20 martie 2012, Proca, pe teritoriul Marii Britanii a încercat să-l omoare pe Gherman Gorbunţov, bancher şi cetăţean al Federaţiei Ruse, iar la 26 noiembrie 2012 a comis o altă tentativă de omor pe teritoriul României, unde a deschis focul asupra unui tânăr în cartierul Vitan din Bucureşti, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamţ, Ioan Mironescu.

Recent, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Vitalie Proca la 21 ani şi 8 luni de închisoare.

Menţionăm că şi fostul procuror general interimar, Andrei Pântea, a fost reţinut în dimineaţă zilei de 11 octombrie, de către procurorii anticorupţie. El este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Andrei Pântea este suspectat că ar fi transmis ilegal în Federaţia Rusă dosarul infractorului Grigorii Karamalac, alias Bulgaru. Karamalac a fost acuzat în Moldova de banditism, şantaj, extorcare de bani şi atacuri tâlhăreşti. Karamalak a fugit în Federaţia Rusă încă în anul 1998, ulterior fiind dat în urmărire internaţională.

Amintim că, 15 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti, suspectaţi că ar fi făcut parte din schema de spălare a banilor din Rusia, numită şi Laundromatul rusesc, au fost reţinuţi pe 20 septembrie la Chişinău deşi, despre spălarea celor 20 de miliarde dolari din Rusia se cunoştea încă din anul 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor