Usatîi, dat în urmărire internaţională şi cu mandat de arest

Procurorii moldoveni au început activ căutarea celui care a încercat să-l asasineze pe Gorbunţov. După reţinerea a cinci persoane pe acest dosar, aceştia au obţinut mandat de arest pe 30 de zile şi căutare internaţională pe numele lui Renato Usatîi.
Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi
Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi (facebook.com)

După ce săptămâna trecută s-a tot vorbit despre tentativa de asasinare a lui Ghenadie Gorbunţov, luni, 24 octombrie, procurorii au solicitat 30 de zile de arest pe numele primarului oraşului Bălţi, Renato Usatîi, care are calitatea de învinuit în acest dosar. Şedinţa de judecată a avut loc la Judecătoria Centru, în faţa căreia s-au adunat câteva persoane, simpatizanţi ai lui Renato Usatîi şi a fracţiunii politice Partidul Nostru. Totodată, în faţa judecătoriei au fost mobilizaţi poliţişti care au blocat poarta şi nu permiteau susţinătorilor nici măcar să intre în curte.

„Ceea ce se petrece acum este o răzbunare prostească a regimului tâlhăresc Plahotniuc. Regimul se teme de Renato Usatîi, de aceea au recurs tradiţional la acţiuni abuzive. Un proces de judecată care se desfăşoară actualmente cu uşile închise”, a declarat, pentru TV7, Ilian Caşu, membru al Partidului Nostru.

O susţinătoare a lui Usatîi a menţionat că este de înţeles că acest proces este unul la comandă şi „pentru asta suntem aici şi o să fim tot timpul cât o să fie nevoie de noi”. „Am venit să protestăm împotriva nedreptăţilor şi a acţiunilor la care tot asistăm în ultima perioadă, începând cu 2014, acţiuni de nimicire a drepturilor şi liberaţilor omului”, a mărturisit o altă susţinătoare.

După deliberări, magistratul a dispus arestul lui Renato Usatîi, care, potrivit procurorilor, anterior ar fi fost citat de două ori, însă nu s-a prezentat. Mai mult decât atât, pe numele acestuia a fost emis şi mandat de căutare internaţională, luând în considerare faptul că în prezent el nu se află pe teritoriul R. Molodva. Acesta se află în Federaţia Rusă, de unde a transmis şi un mesaj prin intermediul unei reţele de socializare, după ce a aflat despre arestul său.

„Cu toţi aţi fost martori la nedreptăţile înfăptuite de regimul Plahotniuc şi anume criminalul principal, Plahotniuc în persoană. De această dată Plahotniuc acţionează singur şi totul pentru a mă distruge pe mine, în calitate de persoană de care se teme cel mai mult şi bine face că se teme. Am spus în repetate rânduri că dosarul Gorbunţov a fost folosit pentru a mă ataca pe mine. De acest dosar s-a folosit cândva Filat, iar acum Plahotniuc”, a menţionat Usatîi.

Acesta a mai precizat că ar deţine înregistrarea convorbirii sale cu un intermediar care s-ar fi întâlnit cu Proca în România. Potrivit acestei convorbiri, lui Vitalie Proca i s-ar fi propus să-şi asume o infracţiune falsă săvârşită în Moldova pentru a fi extrădat, unde i s-ar fi promis libertatea. Proca a refuzat, ştiind că, imediat ce va intra în Moldova, îşi va pune viaţa în pericol. Notabil este faptul că acel intermediar ar fi specificat că beneficiarul acestei scheme ar fi Vladimir Plahotniuc.

Usatîi a mai menţionat că ar fi luat imediat legătura cu organele de poliţie din România, cărora le-ar fi transmis acea convorbire cu privire la Proca. Între timp, primarul de Bălţi s-ar fi deplasat la Bucureşti unde a depus şi mărturii documentate de către organele de drept române. Acesta a ţinut să mai adauge că „deja nu mai este vorba doar de Plahotniuc, cel care a furat miliardul, care controlează MAI, Procuratura, cea mai mare parte a deputaţilor din Parlamentul RM etc., dar despre oligarhul Plahotniuc - criminal care se ocupă de omoruri la comandă, trafic de arme, falsificare de acte şi aşa mai departe”.

„Imaginaţi-vă reacţia lui Plahotniuc în momentul în care a aflat că Proca vrea să povestească totul. Între timp, Plahotniuc şi-a trimis oamenii săi din MAI, la Londra, unde au luat mărturii de la Gorbunţov, iar de cealaltă parte pregătea mandat de arest pe numele meu”, a adăugat Usatîi, subliniid că, de fapt, Plahotniuc s-ar afla în spatele mult mai multor omoruri decât s-ar cunoaşte până acum, amintind despre mai multe persoane care au fost la curent cu detalii privind furtul miliardului şi care s-ar fi sinucis.

Amintim că săptămâna trecută procurorii au anunţat reţinerea a cinci persoane, printre care şi soţia lui Vitalie Proca. În prezent Vitalie Proca îşi ispăşeşte pedeapsa de 21 de ani într-o închisoare din România fiind acuzat de tentativă de omor. Pe lângă această pedeapsă, Vitalie Proca mai este învinuit şi de tentativă de omor asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe