Praga vrea să calmeze China după vizita lui Dalai Lama

Preşedintele ceh a încercat să limiteze efectele nocive asupra eforturilor ţării de a obţine investiţii chineze, după ce Dalai Lama s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali cehi. Liderul spiritual tibetan a sosit în Praga, luni.
Dalai Lama în timpul vizitei sale în Praga, Republica Cehă, 17 octombrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.10.2016

Preşedintele ceh Milos Zeman, premierul ţării şi cei doi preşedinţi ai Parlamentului au căutat să liniştească Beijingul, după ce liderul spiritual tibetan exilat, Dalai Lama, s-a întâlnit cu mai mulţi politicieni în Praga.

Într-o declaraţie făcută marţi, grupul a susţinut că Republica Cehă “respectă suveranitatea şi integritatea teritorială” a Chinei, adăugând că: “Noi considerăm că relaţiile dintre ţările noastre şi dezvoltarea lor remarcabilă, în anii recenţi, a fost benefică pentru ambele părţi”.

“Activităţile private ale unor politicieni cehi nu semnalează o schimbare a politicii oficiale a Republicii Cehe şi considerăm că ar fi un păcat dacă cineva le-ar percepe altfel”, au precizat liderii cehi.

Dalai Lama a sosit, luni, la Praga pentru a participa la conferinţa pro-democraţie, Forum 2000, co-fondată în 1996 de fostul preşedinte ceh, Václav Havel, care a avut strânse legături personale cu Laureatul la Premiul Nobel pentru Pace.

Liderul spiritual tibetan, în vârstă de 80 de ani, s-a întâlnit cu politicieni din micul partid de centru Uniunea Creştin-Democrată, partener în guvernul de coaliţie de stânga: Pavel Belobradek, adjunct al premierului, Daniel Herman, ministru al Culturii, şi cu vicepreşedinţi ai celor două camere ale Parlamentului. Înainte să ajungă la Praga, Dalai Lama s-a întâlnit cu preşedintele slovac Andrej Kiska, în Bratislava, o vizită care a înfuriat, de asemenea, Beijingul.

Banii vorbesc

Preşedintele chinez Xi Jinping, a vizitat Praga cu o delegaţie de omeni de afaceri, în luna martie, şi ulterior CEFC – una dintre primele 10 companii private din China – a cheltuit recent aproximativ un miliard de euro pe acţiuni într-o companie aeriană din Republica Cehă, o fabrică de bere şi o echipă de fotbal de top.

Forţele comuniste chineze au invadat Tibetul în 1950 pentru a-l elibera “paşnic” de sub “opresiunea” lui Dalai Lama. Liderul spiritual tibetan a fugit în India după o revoltă eşuată în 1959. În timpul şi după “eliberarea paşnică” a Tibetului, regimul comunist a ucis zeci de mii de tibetani, a distrus mii de temple budiste şi a interferat puternic cu modul de viaţă tibetan, încercând să distrugă valorile, limba şi cultura acestei ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor