LIVE TEXT: Declaraţiile de presă ale întâlnirii Barroso-Ponta-Leancă (video)

Premierul Victor Ponta se află, vineri, la Bruxelles pentru o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, urmată de o discuţie în trei, la care participă şi premierul moldovean Iurie Leancă.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
15.11.2013

Premierul Victor Ponta se află, vineri, la Bruxelles pentru o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmată de o discuţie în trei, la care participă şi premierul moldovean Iurie Leancă.

În cadrul întrevederii comune de vineri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul Victor Ponta şi prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, vor discuta despre cooperarea bilaterală, în special despre cea legată de integrarea pe piaţa energetică.

Un alt subiect de discuţie va fi reconstrucţia a cel puţin două poduri distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: unul la Ungheni, pentru transport rutier, şi unul în zona raionului Leova.

Aceasta vizită „în cuplu” este o premieră în relaţiile moldo-române. Surse din Comisia Europeană au declarat că, pe lângă discutarea unor chestiuni concrete, prin întâlnirea Barroso-Ponta-Leancă se doreşte şi transmiterea unui mesaj de solidaritate şi susţinere deplină a Republicii Moldova înaintea summit-ului de la Vilnius, la care, spre iritarea Rusiei, va fi parafat acordul de asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova.

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric. Aşteptările României faţă de acest summit sunt legate de continuarea procesului de asociere politică şi de integrare economică a statelor din Parteneriatul Estic. La Summit, Republica Moldova ar urma să parafeze Acordul de Asociere cu UE, iar semnarea acestuia ar urma să aibă loc în 2014.

Epoch Times vă prezintă LIVE declaraţiile comune ale celor trei demnitari.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a început prin a spune: "Aş dori să mulţumesc României şi premierului Victor Ponta pentru sprijinul puternic pentru calea europeană pe care o urmează Republica Moldova. Vă mulţumesc, domnule prim-ministru Leancă, pentru angajamentul dvs! Avem aceleaşi puncte de vedere despre valorile europene.

Cetăţenii europeni trebuie să aibă acces la energie la preţuri bune. Acesta este principiul general care trebuie subliniat în pregătirea summit-ului de la Vilnius. Astăzi am identificat o listă prioritară de proiecte energetice. Proiectele de gaze care vor permite livrarea de gaze din România la Chişinău este deja gata. Este prima interconectare directă a Republicii Modlova cu piaţa europenă de gaze.

De asemenea, am identificat proiectul de electricitate care va permite Moldovei să crească importul din România. Comisia va continua să sprijine politic şi financiar aceste proiecte. Vom continua să ne extindem sprijinul ca să facem ca aceste proiecte să avanseze şi vrem să asigurăm sprijin prin susţionerea acestor proiecte în faţa instituţiilor financiare. Cooperarea strânsă Româmia-Republica Moldova este un pas înainte.

Raportul CE privind liberalizarea vizelor îl publicăm în această dimineaţă. La următorul Parteneriat Estic vom prezenta o propunere pentru ridicarea vizelor cetăţenilor Moldovei", a mai spus Barroso.

Victor Ponta a declarat că Moldova poate fi sprijinită de ţări membre pentru a-şi face un parcurs mai eficient pe drumul european. "România consideră ca o datorie implicarea în prima linie a asistenţei pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european. Avem identificate proiecte concrete de infrastructură energetică şi de transporturi. Modul de finanţare şi implementare sunt, în acest moment, în lucru".

"Afirm hotărârea Guvernului de a folosi toate resursele disponibile pentru a dezvolta aceste proiecte energetice şi de transporturi. Toate structurile guvernamentale continuă să lucreze. La începutul anului viitor vom avea o nouă reuniune pentru identificarea stadiul proiectelor", a continuat premierul român.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă a declarat: "Am avut discuţii pragamatice în această dimineaţă. Ne interesează cum să trecem de la o asociere politică la integrare politică, evident după ce îndeplinim anumite condiţii. Vreau să mulţumesc CE pentru că am stabilit o foarte bună cooperare trilaterală. Mă bucur că am reuşit să identificăm proiectele. Suntem pe calea corectă, ne va fi mult mai uşor să atingem obiectivul. Faptul că am reuşit la 27 august în acest an să lansăm construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni ne artă faptul că suntem pe calea cea bună".

"Sunt convins că în primul trimestru al anuluilui 2014 vom reuşi să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni. Sunt convins că în săptămânile viitoare putem trece la studii de fezabilizate şi la implementarea acestor proiecte. Summit-ul de la Vilnius este o etapă extrem de importantă pentru Republica Moldova. Suntem foarte serioşi în reforma justiţiei, procuraturii, lupta împotriva coruţiei", a mai adugat Iurie Leancă.

"Anunţul domnului Baroso va face fericit pe fiecare cetăţean al Republcii Moldova. Faptul că am îndeplinit condiţiile privind liberalizarea regimului de vize este o veste pe care o aştepta Republica Moldova. Sunt convins că la Vilnius vom avea un summit extrem de productiv pentru viitorul Republicii Moldova", a mai declarat premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Jose Manuel Barroso a mai declarat că toate ţările au dreptul să facă propriile alegeri, respectând pe deplin suveranitatea lor. "Părţile terţe trebuie să respecte aceste decizii ale statelor suverane privind asocierile politice. Acest proces nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu avem o atitudine de confruntare", a explicat Barroso.

Aderarea României la Schengen

Referitor la Schengen, Jose Manuel Barroso a declarat ca speră că observaţiile lui au fost bine înţelese. "Libertatea de circulaţie a muncitorilor este asigurată de la 1 ianuarie, dar nu trebuie să confundăm această problemă cu Schengen. Schengen nu va fi posibil de la 1 ianurie din cauza opoziţiei unor state membre. CE a spus că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile tehnice. Poziţia CE nu s-a schimbat. Dar, decizia se ia la nivelul statelor membre. De aceea nu pot să mă angajez cu o dată precisă. Nu este o decizie care este de competenţa mea".

"Ceea ce se întâmplă astăzi în unele state menbre este un amalgam", a mai declarat el. "Acest lucru se întâmplă din cauza unor forţe extremiste. Constatăm că acest atitudini naţionaliste, populiste se intensifică. Este important ca toţi liderii politici să explice care este miza: libertatea de circulaţie este un principiu fundamental care trebuie respectat. Suntem pentru libertatea de circulaţie, dar cerem statelor membre ca aceasta să fie garanatată".

Legat de Schengen, Victor Ponta a afirmat că este clar că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile. "Frontierele aeriene sunt perfecte securizate. Ceea ce trebuiau să facă România şi Bulgaria s-a făcut, mai departe este o decizie politică a statelor membre. Pericolul cel mai mare pentru Europa în viitor este extremismul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor