Băsescu: S-a interpretat greşit declaraţia lui Barosso referitoare la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a precizat marţi că declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, potrivit căreia România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014, a fost interpretată greşit, adăugând că aderarea ţării noastre la Schengen va depinde de raportul MCV.

"Momentul când va fi luat în discuţie subiectul România - Bulgaria în Schengen depinde foarte mult de raportul MCV (...) Următoarea discuţie serioasă, în opinia mea, se poate face în urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus că România nu va intra în Schengen în 2014, ci a spus că nu va intra în Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred că este o citire greşită a declaraţiei preşedintelui Barroso", a subliniat şeful statului, citat de r/News.

În acelaşi timp, Traian Băsescu este de părere că decizia referitoare la aderarea României la Schengen a fost amânată în 2012 "ca urmare a loviturii de stat, când România nu a mai arătat ca un stat de drept".

"Aici domnul Ponta şi Crin Antonescu ar avea ceva să îşi reproşeze, dacă pot sau înţeleg", a declarat şeful statului.

"Ne trebuie un raport MCV bun şi, după cum ştiţi, nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile cerute de un stat de drept. Guvernul menţine oameni cu dosare penale în instanţă în activitatea de miniştri iar Parlamentul are vreo 3-4 respingeri de prezentare în faţa procurorilor a unor membri ai Parlamentului (...) Deci avem probleme politice majore care nu mă fac foarte optimist şi care nu ţin de mine (...) Ţin de voinţa politică iar oamenii ăştia nu vor putea minţi la nesfârşit, faptele lor sunt cele care împiedică procesul de integrare a României în Schengen", a continuat Traian Băsescu.

Şeful statului a subliniat că "niciodată nu se poate intra în Schengen la 1 ianuarie. Se poate intra numai din ziua în care se schimbă fusul orar, aprilie şi octombrie. Acelea sunt momentele în care se poate intra în spaţiul Schengen".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne