Iurie Leanca şi Stefan Fule au discutat despre semnarea Acordului de Asociere
alte articole
Prim-ministrul Iurie Leancă şi Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule, au discutat despre importanţa asigurării parcurgerii la nivelul UE a tuturor procedurilor necesare pentru semnarea Acordului de Asociere nu mai târziu de luna septembrie 2014. Subiectul a fost abordat miercuri, în cadrul unei întrevederi la Strasbourg. Potrivit "Infotag" care face referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, oficialii au discutat despre realizarea obiectivelor prioritare ale agendei europene a Republicii Moldova pentru perioada pre şi post-Vilnius.
Totodată, oficialii au vorbit despre stadiul consultărilor asupra Planului de Acţiuni pentru susţinerea reformelor în Republica Moldova pentru anii 2013-2016, UE oferind asistenţă financiară în acest scop, în baza principiului "more for more", adică pentru statele din cadrul Parteneriatului Estic care realizează mai multe reforme.
Comisarul european a încurajat Republica Moldova în realizarea reformelor pentru modernizarea ţării după modelul european. Înaltul oficial european a reconfirmat sprijinul deplin al UE în parcursul european al Republicii Moldova, subliniind că Acordul de Asociere, dar şi de Liber Schimb vor contribui la crearea unui spaţiu de prosperitate economică bazat pe valori comune.
Şeful Guvernului de la Chişinău a menţionat că sprijinul Comisarului Stefan Fule şi a Serviciului European de Acţiune Externă este important pentru a asigura desfăşurarea rapidă a procedurilor necesare pentru pregătirea de către Comisia Europeană a recomandării pentru Consiliul UE şi Parlamentul European, în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.
Tot miercuri, premierul a avut o întrevedere cu europarlamentara Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul de Cooperare UE-RM, cu care a discutat mersul reformelor şi priorităţile de pe agenda europeană a Republicii Moldova.
Părţile au reiterat că înaintea Summitului de la Vilnius, rolul Parlamentului European devine important pentru susţinerea reformelor realizate de Moldova.
Oficialul european a spus că în calitate de copreşedintă a acestui comitet va oferi sprijin deplin Republicii Moldova pentru a se lua o decizie în forul legislativ european, astfel încât vinurile moldoveneşti să aibă acces liber pe piaţa comunitară, fiind ridicate cotele de export în acest sens.
Totodată, Monica Macovei şi-a reconfirmat susţinerea pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, decizia urmând să fie aprobată de Parlamentul European, în funcţie de concluziile raportului misiunii europene, care urmează să fie prezentate la mijlocul lunii noiembrie.