Suspans la Kiev, cu două săptămâni înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

Va fi sau nu va fi semnat Acordul de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană (UE)? Nimic nu este încă sigur în ceea ce-l priveşte pe Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. (STAN HONDA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.11.2013

Va fi sau nu va fi semnat Acordul de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană (UE)? Nimic nu este încă sigur în ceea ce-l priveşte pe Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean. La presiunile Moscovei, se pare chiar că liderul ucrainean intenţionează să vireze la 180 de grade, notează publicaţia franceză Courrier International.

Cu două săptămâni înainte de summitului Parteneriatului Estic, ce se va desfăşura la 28 noiembrie la Vilnius (Lituania), care reuneşte ţările din UE şi vecinele sale din Europa de Est şi Caucaz, şi în timpul căruia este prevăzută semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina şi UE, evenimentele se precipită la Kiev. Rada Supremă (parlamentul ucrainean), reunită la 13 noiembrie în sesiune extraordinară, a amânat în final pentru 19 noiembrie votul cu privire la rezolvarea cazului Iuliei Timoşenko, fost premier şi opozantă ucraineană, a cărei eliberare este, în viziunea autorităţilor europene, condiţia esenţială pentru semnarea Acordului.

Cu trei zile mai devreme, preşedintele ucrainean a efectuat o vizită surpriză la Moscova, vizită care a suscitat o amplă polemică, subliniază Courrier International. Site-ul oficial al lui Viktor Ianukovici a anunţat chiar în aceeaşi zi că preşedintele ucrainean va desfăşura o vizită în Federaţia Rusă, fără a oferi nicio informaţie în plus. În ceea ce priveşte site-ul preşedintelui rus Vladimir Putin, acesta nu a furnizat nicio informaţie. Acest lucru nu poate decât să lase loc pentru tot felul de speculaţii şi insinuări, subliniază Den, cotidian centrist de la Kiev.

Kyiv Post, cotidian ucrainean puternic pro-occidental, evocă presiunile Moscovei, care ar fi la originea acestor schimbări succesive, şi vorbeşte chiar de un 'război comercial rus împotriva Ucrainei', război la care 'economia ucraineană este incapabilă să reziste', în condiţiile în care 'sectoare cheie ale economiei ucrainene sunt dependente de Rusia'.

În aşa măsură încât, potrivit premierului ucrainean Mikola Azarov, citat de cotidianul Ukrainskaia Pravda, schimbarea de atitudine a autorităţilor de la Kiev s-ar explica prin preocuparea de a 'normaliza relaţiile cu Rusia', pentru 'a le face pe plac industriaşilor şi întreprinzătorilor ucraineni, foarte preocupaţi de starea schimburilor comerciale cu Moscova'. Fără îndoială, Azarov ştie despre ce vorbeşte, cu atât mai mult cu cât Vladimir Putin ar fi cerut, între altele, în timpul acestei întrevederi inopinate, 'capul' premierului ucrainean, considerându-l prea favorabil apropierii de Occident. Reproş pe care nu i l-ar face niciodată reprezentaţii opoziţiei din Ucraina, comentează Courrier International.

Prin urmare, presiunile din partea Kremlinului şi în acelaşi timp a oligarhilor ucraineni l-au determinat pe Viktor Ianukovici să se îndrepte precipitat spre incomodul vecin din nord pentru a-şi face mea culpa.

De altfel, UE nu-şi mai face nicio iluzie cu privire la posibilitatea unui progres înainte de summitul de la Vilnius, după cum subliniază EUObserver, care-l citează pe Serghei Vlasenko, avocatul Iuliei Timoşenko, urmărit el însuşi de justiţia ucraineană pentru 'violenţă conjugală'. O acuzaţie care nu poate decât să contrarieze Bruxellesul şi să compromită şi mai mult relaţiile cu UE. În acest sens, Vlasenko este categoric: 'În opinia mea, este evident că Ianukovici a decis să nu semneze tratatul. În acest lucru îi permite să spună: 'Eu mi-am făcut temele, am adoptat multe legi în favoarea UE, cu excepţia domeniului politic. Acum, aveţi interesul să semnaţi, pentru că ţara mea este victima presiunilor din partea Rusiei''.

Acordul de asociere a fost torpilat în ultimul moment prin acţiunile Moscovei sau prin comportamentul de giruetă al lui Viktor Ianukovici? Un răspuns definitiv va putea fi dat în zilele care vor urma, conchide Courrier International.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor