Liderul cecen Kadîrov acuză că unii parlamentarii ruşi ar fi pus la cale asasinarea sa

Ramzan Kadîrov (Sergei Savostyanov/SPUTNIK/AFP via Getty Images *)
Redacţia
12.10.2024

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a acuzat parlamentarii ruşi din regiunile învecinate că încearcă să pună la cale asasinarea sa şi i-a ameninţat cu o "feudă de sânge" dacă nu dovedesc contrariul, a relatat agenţia de presă de stat TASS.

TASS a citat comentariile în limba cecenă făcute de Kadîrov, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, la o reuniune a oficialilor de securitate ceceni. Înregistrarea video a reuniunii a fost publicată miercuri pe canalul personal Telegram al lui Kadîrov.

"Există martori, există oameni de la care ei au încercat să comande [asasinarea mea - n.r.], pe care i-au întrebat cât ar lua pentru comandă”, a spus liderul cecen, potrivit NBC News.

De asemenea, TASS l-a citat pe Kadîrov numind trei membri ai legislativului rus - doi din Daghestan şi unul din Inguşeţia - ca fiind în spatele presupusului complot.

"Dacă nu vor dovedi contrariul, voi declara oficial o feudă de sânge", a continuat el. În Cecenia, feudele de sânge sunt un obicei tradiţional de răzbunare prin uciderea unui inamic sau a rudelor sale de sex masculin.

Reuters nu a fost în măsură să verifice traducerea TASS a remarcilor lui Kadîrov.

Cecenia se învecinează atât cu Daghestan, cât şi cu Inguşeţia, iar Kadîrov a revendicat în trecut părţi din teritoriul ambelor regiuni.

Fost luptător cecen pentru independenţă, care a luptat împotriva forţelor ruse în timpul încercării regiunii majoritar musulmane de a se separa în anii 1990, Kadîrov a trecut în cele din urmă de partea Moscovei. El a devenit lider al Ceceniei în 2007, la trei ani după asasinarea tatălui său.

În schimbul menţinerii stabilităţii în regiune, Putin i-a acordat lui Kadîrov o mare libertate de a conduce Cecenia ca pe fieful său personal. El a devenit un actor important în politică şi în armată, inclusiv prin furnizarea de soldaţi pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor