LIBOR reloaded - Elveţia investighează bănci care au manipulat ratele de schimb valutar
alte articole
Comisia elveţiană Anti-monopol a deschis o anchetă împotriva la UBS, Credit Suisse, Julius Baer şi Banca Cantonală Zurich. În vizor şi JP Morgan, Citibank şi RBS: se puneau de acord împreună pentru a stabili cursul de schimb valutar.
Un scandal care aduce în minte un altul, scandalul LIBOR, dar care are ca obiect ratele de schimb valutar. La fel ca în cazul manipulării ratei interbancare, un grup de creditori internaţionali ar fi fost de acord să manipuleze valuta. O afacere gigantică în fiecare zi, având o valoare de 5.300 miliarde de dolari. Cel puţin asta susţine Comisia Federală Anti-monopol din Elveţia, care a deschis o anchetă împotriva UBS, Credit Suisse, Julius Baer şi Banca Cantonală din Zurich. Cum se spune, cele mai renumite din sistemul bancar elveţian, relatează luni Bloomberg Economia & Finanza.
Sunt acuzaţi, de asemenea, unii giganţi internaţionali - JP Morgan, Citigroup şi Royal Bank of Scotland.
"Acţiunile pe care le suspectăm - specifică Comisia Anti-monopol - implică schimbul de informaţii secrete, precum şi o coordonare generală reală, în cumpărarea şi vânzarea de schimb valutar la cursuri manipulate".
Practic, oficialii băncilor în cauză se puneau de acord împreună pentru a stabili cursul de schimb valutar.
În atenţia anchetatorilor se află unele forumuri de discuţii pe internet, adică "chat rooms”, una dintre care se numea foarte elocvent "Cartelul". În curs de examinare, de asemenea, o serie de sms-uri.
UBS a suspendat, săptămâna trecută, patru dintre traderii săi care operau între Elveţia, Singapore şi New York, aparent puternic implicaţi în scandal. Centrul acestui ultim scandal ar fi chiar New York-ul, elita financiară internaţională. Astfel încât autorităţile SUA au cerut mai multor bănci, inclusiv celor în curs de investigare din partea comisiei anti-monopol din Elveţia, documentaţia referitoare la activităţile lor în domeniul schimbului valutar începând cu anul 2008.
O anchetă a fost iniţiată, în acelaşi timp, de către Financial Conduct Authority (Autoritatea de Conduită Financiară), jandarmul britanic al pieţelor financiare, convins că este în faţa unui "scandal la fel de grav ca LIBOR".
Între timp, presiunea autorităţilor care încearcă sa supravegheze piaţa a avut un rezultat - în ultimele patru luni, volumul tranzacţiilor pe piaţa valutară a scăzut în mod semnificativ.