Comisia Europeană anchetează manipularea globală a benchmark-ul petrolului
alte articole
Ancheta lansată de Comisia Europeană privind presupusa manipulare a benchmark-ul petrolului este îngrijorătoare tocmai pentru amploarea pe care ar putea să o ia, relatează joi presa italiană.
Platts, singura agenţie de "raportare a preţurilor", care în acest moment se află sub strictă observaţie a Bruxellului, este o sursă aproape necontestată de informaţii privind preţurile petrolului şi ale combustibililor pe piaţa fizică. Informaţiile sale de zi cu zi sunt utilizate ca referinţă pentru preţurile de aproximativ 70% din comerţul mondial cu petrol: schimburi comerciale pentru o valoare previzibilă în aproximativ 6.500 miliarde de dolari pe zi, care este de 2,4 trilioane de dolari pe an.
Dar nu este numai ţiţeiul estimat pe baza referinţelor agenţiei Platts. Există, de asemenea, alţi combustibili, cum ar fi benzina sau motorina, al căror cost la gros - împreună cu taxele - se reflectă direct asupra preţului la pompă. De asemenea, unele benchmark-uri petroliere de referinţă sunt considerate în formula de calcul a preţului la gaze şi care este încă aplicată pentru mai mult de jumătate din oferta de pe piaţa europeană.
De valorile prevăzute de Platts depind şi listele de preţuri din industria petrochimică. În plus, agenţia prezintă un grad ridicat de influenţă, de asemenea, cu privire la tendinţa de futures pe Brent.
Toate cu impact nemăsurat asupra buzunarelor consumatorilor, a situaţiilor financiare ale companiilor şi chiar pentru politicile monetare, determinate în mare măsură de rata inflaţiei. Este suficient, pe scurt, să se înţeleagă puterea scandalul, care ar putea fi chiar mai mare decât cel provocat de Libor. Bineînţeles numai dacă au existat abuzuri şi dacă Bruxelles le acceptă.
După raidurile de marţi efectuate în birourile de la Platts şi cele ale BP, de la Royal Dutch Shell şi Statoil, nu au mai existat alte raiduri.
Situaţia a fost descrisă ca "extrem de îngrijorătoare", de premierul britanic David Cameron, în timp ce ministrul energiei, Ed Davey, a promis în faţa Parlamentului să urmărească cu cea mai mare severitate posibilii vinovaţi: "Dacă ar fi să se dovedească faptul că şoferii şi consumatorii, deja sub presiune, au fost loviţi la portofel din cauza manipulatorilor de piaţă - a avertizat Davey - legea se va îndrepta cu toată puterea împotriva lor".
Dincolo de rezultatele anchetei, nevoia de a reforma benchmark-ul petrolier de referinţă este foarte mult simţită în industrie. "Există o lipsă gravă de transparenţă în mecanismul care determină preţurile - a declarat Arlene McCarthy, vice-preşedinte al Comitetului economic şi monetar European - Nu avem nici o idee dacă preţurile sunt corecte şi oneste, sau dacă reflectă cu acurateţe cele aplicat la en-gros. Avem nevoie de o reformă urgentă de a introduce norme de referinţă puternice şi independente în domeniul materiilor prime".
Comisiile IOSCO, care reuneşc autorităţile de supraveghere a Burselor din peste 100 de ţări, sunt puse pe treabă. Anul trecut, într-un raport comisionat de G-20, organismul a indicat o alarmă puternică cu privire la riscurile legate de activitatea agenţiilor de raportare a preţurilor (PRA), cum ar fi agenţiile Platts, Argus şi ICIS Heren, dar liniile directoare emise au fost prea modeste. Secretarul-General David Wright a declarat ieri că IOSCO ar putea interveni din nou în lunile următoare: "În acest moment monitorizăm încă aplicarea acestor principii şi a eficienţei acestora".
Platts oferă preţul de referinţă al petrolului şi a derivatelor sale din 1923, atunci când fondatorul său, Warren Platt, a început publicarea "Oilgram Platt," un buletin de zi cu zi.
Sistemul a evoluat, iar din 2002 în Europa se utilizează mult-criticata metodă - "fereastra" - în care Platts prezintă clienţilor săi - şi numai lor - Market on the close (MOC). Acesta este mecanismul criticat – dar fără de care nu se poate face nimic - şi pe care Bruxellul îl investighează în acest moment.