Scandalul Libor: Parlamentul britanic cere închisoarea pentru bancherii vinovaţi
alte articole
„Bancherii la închisoare!”: un îndemn care nu vine de la un protest în piaţă ci de la Comisia parlamentară înfiinţată anul trecut de guvernul britanic în urma scandalului Libor. După interogatoriul a sute de experţi şi lideri ai lumii financiare, investigarea a numeroase acte şi documente şi dezbateri de luni de zile, Comisia a publicat în această dimineaţă mult-aşteptatul raport de 571 de pagini, cu privire la modul de reformare a sectorului bancar, relevă miercuri Il Sole 24ore.
Prima recomandare este ca directorii executivi ai băncii, vinovaţi de comportamente riscante, să fie condamnaţi penal şi să facă închisoare. Potrivit Comisiei, în trecut, certitudinea directorilor executivi că nu vor fi pedepsiţi i-a făcut de multe ori să ia decizii dezastruoase, cum ar fi în cazul Royal Bank of Scotland, unde managerii au dus banca la un pas de faliment şi în braţele Trezoreriei din Marea Britanie.
Comisia scrie că mult prea mulţi directori chestionaţi s-au apărat precizând că "toată lumea a fost responsabilă şi, prin urmare, nimeni nu a putut fi găsit vinovat". Pentru a încuraja un comportament responsabil şi pe termen lung, Comisia cere ca bonusurile şi premiile să fie amânate sau repartizate pe un timp de zece ani şi anulate în cazul unui comportament al bancherilor care depăşeşte limitele legale sau în cazul unei crize bancare. Potrivit raportului, securitatea şi stabilitatea băncii este prin lege mai importantă decât interesele acţionarilor.
Trezoreria britanică a salutat raportul şi a promis un răspuns oficial înainte de vacanţa de vară a Parlamentului. Comisia poate face doar sugestii şi este rolul Guvernului să adopte modificările legislative necesare pentru a le pune în aplicare. "Vom adopta legile necesare şi vom modifica Banking Bill, care este în prezent dezbătut, cât mai curând posibil pentru a accelera procesul", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe, George Osborne.
De asemenea, raportul solicită Guvernului să evalueze toate alternativele posibile pentru Royal Bank of Scotland, inclusiv separarea într-o "bancă rea" şi o "bancă bună". În seara aceasta, George Osborne, în discursul anual de la Mansion House în Londra trebuie să prezinte planurile sale de privatizare a RBS şi a Lloyds, cele două bănci care au fost salvate de către Trezorerie în vremurile de criză.