Deutsche Bank pierde miliarde, dar acţiunile cresc
alte articole
Rezultatele pentru trimestrul al patrulea, raportate pe 31 ianuarie de Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă din Germania, au fost mai rele decît s-ar fi aşteptat cineva. Motivele pentru pierderea a 3,5 miliarde de dolari au fost pierderi şi provizioane pentru cheltuieli juridice extraordinar de mari.
"Raportările noastre reflectă o serie de decizii pe care le-am luat în trimestrul al patrulea. Ne-am enunţat în mod clar angajamentul de a lua decizii precise, dar dure, pentru a putea face faţă problemelor din trecut şi pentru a pregăti Deutsche Bank pentru viitor", a declarat codirectorul executiv Anshu Jain.
Având în vedere existenţa mai multor scandaluri şi a unui plan de remodelare a băncii până în anul 2015, este posibil ca managementul să fi decis să "anunţe toate veştile financiare negative" în al patrulea trimestru al anului 2012, pentru a începe cu un bilanţ curat în 2013. Codirectorii executivi Jürgen Fitschen şi Anshu Jain au preluat conducerea de la fostul director executiv Josef Ackermann, în vara anului trecut, şi se vor confrunta în curând cu o luptă dificilă.
Deutsche Bank este una dintre băncile însărcinate cu manipularea ratei dobânzii Libor. O înţelegere cu autorităţile de reglementare financiară din SUA şi Marea Britanie încă este în vigoare şi va costa sute de milioane. În plus, Agenţia federală care supervizează piaţa creditelor imobiliare a amendat banca de manevrarea frauduloasă a obligaţiunilor ipotecare rezultând în despăgubiri de miliarde.
Pentru a creşte numărul acuzaţiilor SUA împotriva băncii, procurorii din New York şi Washington investighează dacă banca a făcut afaceri ilegale cu ţări trecute pe lista neagră, precum Sudanul şi Iranul. Pentru a putea plăti eventuale costuri de judecată şi înţelegeri, banca a pus deoparte 1,8 miliarde de dolari în 2012.
Acest număr va creşte probabil în 2013, pe măsură ce vom obţine o imagine mai clară a înţelegerilor şi hotărârile judecătoreşti definitive. Din cei 1,8 miliarde de dolari, 1,36 miliarde de dolari au fost rezervaţi doar pentru al patrulea trimestru, deoarece compania a pierdut încă un proces în Germania în decembrie. Moştenitorii defunctului om de afaceri german Leo Kirch au acuzat Deutche Bank că a contribuit în mod deliberat la falimentul afacerii lui Kirch. Această afirmaţie ar putea atrage despăgubiri de miliarde de dolari.
Prejudicii mari ale unor active neesenţiale
Având în vedere imprevizibilitatea dispoziţiilor legale şi rezervele monetare ridicate care au afectat câştigurile, comercianţii au fost în mare măsură dezamăgiţi. "Cifrele sunt mult mai rele decât s-a preconizat, în principal din cauza pierderilor şi provizioanelor foarte mari", a declarat un comerciant pentru presa germană.
Banca a suferit şi deprecieri ale activelor care nu fac parte din operaţiunile de bază. Aceasta a devalorizat active achiziţionate anterior şi investiţii în banca centrală, ambele operaţiuni însumând 3,5 miliarde de dolari. Aceste acţiuni au consumat 1,36 miliarde de dolari din profitul înainte de impozitare pe care banca centrală îl genera, deşi afacerile mergeau bine în general.
"Câştigurile diviziilor principale se îndreaptă în direcţia cea bună, cu excepţia Asset & Wealth Management", a scris Barclays într-o notă.
Dezintermedierea capitalului
În ciuda elementelor extraordinare şi pierderilor, acţiunile au crescut cu 2,4 la sută la bursa din Frankfurt, închizându-se la 37,99 euro (51,90 dolari) pe 31 ianuarie şi apoi a crescut cu încă 1,5 la sută ziua următoare.
"Vestea cea mai importantă a zilei este că nu vor exista creşteri de capital", a afirmat Guido Hoymann, analistul de la Metzler Bank pentru portalul on-line Der Spiegel. De fapt, banca a reuşit să stimuleze rata de capital, fără a emite noi acţiuni. A făcut acest lucru prin vânzarea de active în valoare de 38 miliarde de dolari şi asigurarea unor poziţii care vor reduce expunerea capitalului, un proces numit dezintermediere. Rata fondurilor proprii de nivel 1 (indicatorul Tier 1 – rata ce mai analizată de autorităţile de reglementare şi de analişti) este acum la 8 la sută din activele ponderate în funcţie de risc, aproape echivalentă cu cea a colegilor săi la nivel mondial.
Deutsche a înregistrat unele progrese în atingerea obiectivului său de reducere a costurilor cu 6,1 miliarde de dolari pe an până în 2015. Aceasta a îngheţat salariile a 25.000 de angajaţi din Germania şi a redus primele sale la 9 la sută din venituri. Din surplusul de personal de 1600 din divizia de investiţii bancare, 1350 au fost terminate. Şase sute de persoane au fost concediate din divizia de administrare a investiţiilor.
"Aceasta este cea mai cuprinzătoare reconfigurare a Deutsche Bank din timpurile recente. Am reconfigurat structura noastră divizionară, a lansat cel mai ambiţios program de control al costurilor de până acum şi am plasat Deutsche Bank pe cursul unei schimbări culturale fundamentale", a spus Jürgen Fitschen.
Bursa pare să fie de acord cu noua conducere. Acţiunile s-au descurcat extraordinar de bine comparativ cu cel mai scăzut nivel, în iulie 2012. Ele au crescut cu 53 la sută faţă de 17 la sută pentru indicele bursier al pieţei germane DAX.