SOS lupta anticorupţie. Protest la Parlament înaintea votului pe legea graţierii
alte articole
La scurt timp după ce Comisia Juridică a Senatului a dat undă verde legii graţierii, tot cu amendamentele care propun, printre altele, graţierea celor de peste 70 de ani, cetăţenii s-au mobilizat pe Facebook şi anunţă un protest în faţa Parlamentului, chiar la ora în care proiectul de lege ar urma să fie supus dezbaterii în Plenul Senatului.
"Pentru ca ne-au aratat ca pot face la orice ora ceea ce isi propun, suntem decisi sa protestam si sa ne spunem opinia in fata Palatului Parlamentului, mai exact pe Calea 13 Septembrie, vis-a-vis de intrarea la Senat.
Azi incepand cu ora 16, ne vedem acolo. Rezistam in continuare!", scriu organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.
Reamintim că astăzi, la doar o zi după ce aproximativ o mie de oameni au protestat ieri lângă Parlament contra graţierii corupţilor, Comisia Juridică a Senatului a dat raport de admitere legii graţierii, cu 5 voturi ''pentru'' (PSD şi UDMR) şi 4 ''împotrivă'' (PNL şi USR).
În forma adoptată, faptele de corupţie, abuzul în serviciu şi conflictul de interese rămân exceptate de la graţiere, relatează hotnews. Pe de altă parte, senatorii jurişti au votat un amendament care prevede ca persoanele de peste 70 de ani să fie graţiate, indiferent de durata pedepsei, păstrându-se însă toate excepţiile de la lege. În urma acestui amendament, personaje precum Dan Voiculescu ar putea scăpa de după gratii.
Pe de altă parte, ieşit la rampă cu declaraţii, preşedintele Comisiei Juridice, Şerban Nicolae a declarat că nu s-a hotărât încă dacă va susţine sau nu în plen amendamentele sale prin care faptele de corupţie sunt graţiate.
Liviu Dragnea a ieşit şi el cu declaraţii, precizând că ar dori ca proiectul să treacă de Senat în forma primită de la Guvern, ceea ce ar însemna că nu se mai votează legea în forma finalizată luni, cu amendamentele şi modificările aferente. Însă, atenţie! Potrivit specialiştilor, proiectul Guvernului include o mare capcană, respectiv vizează faptele, nu pedepsele, iar asta înseamnă că vor fi afectate dosarele în curs de urmărire penală, cele aflate pe masa instanţelor, precum şi cele viitoare.
„Graţierea vizează executarea pedepsei. Adică, judecătorul, atunci când condamnă o persoană la închisoare cu executare, respectivul trebuie să meargă în penitenciar. Se poate acorda graţiere de către preşedintele statului sau de către Parlamentul României, astfel încât condamnatul să nu mai meargă la penitenciar sau, dacă e acolo, să iasă din penitenciar. Deci graţierea înseamnă iertarea fie în întregime, fie în parte a pedepsei. În cazul de faţă, însă, este o şmecherie: proiectul, aşa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la graţierea de fapte. Ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, pentru că o graţiere trebuie să se refere la pedeapsă. Dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează şi dosarele aflate pe rolul instanţelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile”, explica recent Danileţ pentru Revista 22.