Legea graţierii. Facă-se voia lui Dragnea! Proiectul se întoarce la Comisia Juridică
alte articole
UPDATE: Senatul a decis, cu majoritatea de voturi, retrimiterea proiectului de lege privind graţierea la Comisia juridică pentru a fi adoptat în forma iniţială propusă de Guvern. Cei de la USR şi PNL s-au opus mişcării, cerând ca iniţiativa legislativă să fie dezbătută în plen şi respinsă.
"Am protestat în Senatul României împotriva graţierii corupţilor prin lege. Din păcate ordinul lui Liviu Dragnea a fost mai presus de interesele societăţii pentru senatorii majorităţii care au votat pentru retrimiterea legii la comisia juridică a Senatului. Retrimiterea legii la comisie înseamnă că PSD poate să o reînvie oricând. Colegul nostru George Edward Dircă a cerut respingerea legii, în numele USR. Dar majoritatea PSD a sfidat opoziţia şi cetăţenii care cer acum, în faţa Parlamentului, demisia guvernului Grindeanu", a declarat liderul USR Nicuşor Dan.
* * *
UPDATE: Membrii Biroului Permanent al Senatului au decis ca legea graţierii să fie trimisă la plenul Senatului iar acesta să o retrimită la Comisia Juridică pentru a se pune în aplicare voinţa lui Dragnea, care vrea ca actul normativ să fie adoptat în forma venită de la Guvern, potrivit Realitatea.
Comentând vestea, liberalul Florin Cîţu (unul dintre senatorii care au votat pentru respingerea amendamentelor vizând graţierea corupţilor) atrage atenţia că Dragnea pregăteşte o diversiune de zile mari. Concret, proiectul Guvernului este mai toxic decât cel modificat de Senat şi, mimând un scandal monstru cu Nicolae, Dragnea ne va trage o ţeapă tuturor, obţinând adoptarea legii pe care de la bun început a vrut-o, în timp ce iese basma curată în faţa opiniei publice.
"Urlând nervos sus şi tare că el este împotriva corupţiei şi susţinând în acelaşi timp variantă guvernului la legea graţierii, Liviu Dragnea ne trage o ţeapă la toţi. Varianta guvernului la legea graţierii conţine mult mai multe paragrafe toxice decât varianta trecută de comisie. Şi Liviu Dragnea ne sugerează la toţi să susţinem varianta guvernului. Diversiunea. Întâi ne scoate în stradă, îşi lichidează un oponent incomod, şi în final trece exact varianta pe care a vrut-o de la bun început. Aţi uitat cine este de fapt premier? Şi noi trebuie toţi să punem botul", scrie Cîţu pe Facebook.
Reamintim în lumina declaraţiilor lui Cîţu că potrivit specialiştilor, proiectul Guvernului include o mare capcană, respectiv vizează faptele, nu pedepsele, iar asta înseamnă că vor fi afectate dosarele în curs de urmărire penală, cele aflate pe masa instanţelor, precum şi cele viitoare.
„Graţierea vizează executarea pedepsei. Adică, judecătorul, atunci când condamnă o persoană la închisoare cu executare, respectivul trebuie să meargă în penitenciar. Se poate acorda graţiere de către preşedintele statului sau de către Parlamentul României, astfel încât condamnatul să nu mai meargă la penitenciar sau, dacă e acolo, să iasă din penitenciar. Deci graţierea înseamnă iertarea fie în întregime, fie în parte a pedepsei.
În cazul de faţă, însă, este o şmecherie: proiectul, aşa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la graţierea de fapte. Ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, pentru că o graţiere trebuie să se refere la pedeapsă. Dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează şi dosarele aflate pe rolul instanţelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile”, explica recent Cristi Danileţ pentru Revista 22.
* * *
UPDATE: Comisia Juridică a dat undă verde proiectului legii graţierii, acesta urmând să meargă la vot în plen. În favoarea raportului de admitere au votat 5 senatori (PSD şi UDMR) şi 4 au fost împotrivă (PNL şi USR).
În forma adoptătă, faptele de corupţie, abuzul în serviciu şi conflictul de interese rămân exceptate de la graţiere, relatează HotNews. Pe de altă parte, senatorii jurişti au votat un amendamnet care prevede ca persoanele de peste 70 de ani să fie graţiate, indiferent de durata pedepsei, păstrându-se însă toate exceptiile de la lege. În urma acestui amendament, personaje precum Dan Voiculescu ar putea scăpa de după gratii.
Ieşit la rampă cu declaraţii, preşedintele Comisiei Juridice, Şerban Nicolae a declarat că nu s-a hotărât încă dacă va susţine sau nu în plen amendamentele sale prin care faptele de corupţie sunt graţiate. Liviu Dragnea a ieşit şi el cu declaraţii, precizând că ar dori ca proiectul să treacă de Senat în forma primită de la Guvuern, ceea ce ar însemna că nu se mai votează legea în forma finalizată luni, cu amendamentele şi modificările aferente.
Mai precizăm că potrivit unei simulări făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi transmisă Comisiei juridice a Senatului, de legea graţierii în forma votată luni ar urma să beneficieze 1.032 persoane condamnate la închisoare cu executare. Dintre acestea, 433 ar urma să beneficieze de articolul 1, alineatul 1 al legii, care prevede că ”pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se graţiază (...) în întregime, pedepsele de până la 3 ani, inclusiv”. Alte 10 persoane care ar urma să beneficieze de graţiere sunt 9 minori şi un condamnat care a împlinit 70 de ani.
* * *
Controversata lege a graţierii care a scos în stradă zeci de mii de români, căci Puterea a încercat prin intermediul ei să-şi scape de închisoare corupţii, ar putea fi supusă luni votului Senatului.
Anterior dezbaterii în plen, programată să aibă loc la ora 16, Comisia juridică din Senat se va întruni pentru întocmirea unui raport la acest proiect, după ce în ultimele două săptămâni a analizat amendamentele la acest act normativ, adoptând chiar unele extrem de controvesate, la care a fost obligată apoi să renunţe după ce oamenii au ieşit în stradă.
Dacă senatorii jurişti vor întocmi astăzi raportul şi îl vor înainta tot azi Biroului permanent, conducerea Senatului poate decide includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului din aceeaşi zi, aşa cum anunţa joi şeful comisiei, psd-istul Şerban Nicolae.
"Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni şi, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile", a anunţat Nicolae.
Reamintim că proiectul de lege este unul foarte criticat, stârnind valuri de indignare în societatea civilă. De altfel, ieri în jur de 1000 de persoane au protestat lângă Parlament, pentru a le transmite senatorilor că românii nu sunt de acord cu graţierea corupţilor. Protestul de ieri este ultimul din lunga serie declanşată de adoptarea OUG 13.
Merită menţionat că specialiştii au tras semnale de alarmă serioase cu privire la această lege, arătând că proiectul guvernului prevede graţierea faptelor nu a pedepselor, cum ar fi firesc astfel încât o eventuală graţiere a faptelor de corupţie, aşa cum s-a votat, miercuri, în Comisia Juridică a Senatului, i-ar scăpa de pedeapsă inclusiv pe cei ale căror dosare sunt încă în stadiu de urmărire penală sau aflate pe rolul instanţelor.