Liber la afaceri pentru parlamentari. Aleşii vor "să umble" puţin la lege, în numele statului de drept
alte articole
Mai mulţi senatori, în frunte cu Cristiana Anghel, au lansat o iniţiativă legislativă menită se le ofere parlamentarilor posibilitatea de a face parte din conducerea societăţilor comerciale fără a mai fi declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate.
În prezent, legea prevede că parlamentarii care au şi "funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor în societăţi comerciale" sunt incompatibili.
Senatorii nu sunt însă mulţumiţi cu această prevedere şi vor să modifice legea pentru asigurarea transparenţei şi prevenirii corupţiei, astfel încât un parlamentar va scăpa de incompatibilitate dacă face parte din conducerea unei firme care nu are o activitate "sistematică şi efectivă".
Potrivit specialiştilor contactaţi de gândul.info, sintagma "sistematic şi efectiv" este foarte vagă şi crează un cadru legal extrem de vag care îi poate scăpa pe parlamentari de incompatibilităţi, dându-le astfel liber la afaceri. Cu alte cuvinte, un parlamentar va putea face parte din conducerea unei companii care are contracte mari, dar mai rare.
Iniţiatorii proiectului de lege susţin că acesta este menit să uşureze instanţele de procesele birocratice care aduc deservicii statului de drept:
"Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijenţe, ceea ce duce inutil la consum de timp şi bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată şi chiar s-a uitat de ele.
Aceste situaţii au fost constatate de ANI, care, conform legislaţiei actuale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situaţii, trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la instanţele judecătoreşti din teritoriu, până la ÎCCJ. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept".
Proiectul de lege deja a primit raport pozitiv de la Comisia Juridică şi urmează să fie votată miercuri în plenul Senatului - prima cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Iniţiatorii proiectului de lege: Anghel Cristiana-Irina - senator PC; Banias Mircea-Marius - senator PC; Butunoi Ionel-Daniel - senator PSD; Duruţ Aurel - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Cristian-Dănuţ - senator PC; Mocanu Victor - senator PSD; Păran Dorin - senator PNL; Saghian Gheorghe - senator PSD; Cioată Cezar - deputat PC; Deaconu Mihai - deputat PP-DD; Galan Constantin - deputat Independent; Irimie Vicenţiu-Mircea - deputat PC; Moldovan Ioan - deputat PC; Negruţ Cornelia - deputat PC; Tănăsescu Claudiu-Andrei - deputat PC.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.