Traian Băsescu: Nu văd conflictul de interese în cazul Ponta. Iohannis este aici mai specialist

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică seară, în cadrul unei emisiunii B1 TV, că nu îl consideră vinovat pe premierul Victor Ponta până nu există o hotărâre definitivă a instanţei, subliniind, totodată, că nu vede care este conflictul de interese de care îl acuză pe acesta procurorii DNA.

"Cred că Ponta şi-a luat un termen, un respiro, aşa cum este astăzi a anunţat nişte măsuri populiste. Este departe ca fiind un om pe plecare, este un om care foloseşte acum ultimul colac de salvare în speranţa că nu va pleca. Eu cred că a făcut o greşeală. Avea trei posibilităţi: să demisioneze imediat ce a primit hârtia de la Parchet, a doua posibilitate să demisioneze în ziua votului din Parlament şi votul i-a fost favorabil, a ales cea mai proastă variantă de a tergiversa lucrurile.

Eu nu-l consider vinovat, o să fie vinovat când o să-l acuze justiţia. Deocamdată este acuzat de conflict de interese pentru o relaţie de parteneriat pe care a avut-o în 2007 şi eu nu văd confictul de interese, domnul Iohannis este aici mai specialist, ştie cum este cu conflictul de interese. (...) Legile sunt proaste şi dau largheţe uriaşă de interpretare. Trebuie definit clar ce înseamna abuz în serviciu şi ce înseamnă conflict de interese. Ponta câştigă timp să se pună undelemnul pe scandal. După părerea mea, se întoarce dacă în acest interval nu se întâmplă şi altele, poate să apară oricând un Rompetrol", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Amintim că premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).

Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier era necesară aprobarea Camerei Deputaţilor, care însă, pe 9 iunie, a refuzat ridicarea imunităţii premierului Ponta.

Conflictul de interese este definit în Codul Penal ca fiind "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru (...) o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură".

Procurorii DNA au arătat că Victor Ponta l-a numit de trei ori ministru pe Dan Şova în Cabinetul său deşi a beneficiase, între 2007 şi 2008, de foloase materiale din partea acestuia, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne