"Justiţia sub asediu", nou episod în Comisia Juridică a Senatului

Zi mare în Comisia Juridică a Senatului. Unul dintre cele mai controversate proiecte de lege marca PSD care vizează modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală se află pe ordinea de zi a comisiei.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.06.2015

UPDATE. Proiectul de lege care viza modificarea substanţială a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală a fost respins, în unanimitate, de senatorii jurişti.

Iniţiativa legislativă, alături de raportul de respingere, vor merge acum în plenul Senatului, care este prima camera sesizată.

* * *

Zi mare în Comisia Juridică a Senatului. Unul dintre cele mai controversate proiecte de lege marca PSD care vizează modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală se află pe ordinea de zi a comisiei.

Iniţiat de 9 parlamentari PSD şi unul de la minorităţi, dintre care trei au abandonat pe parcurs, proiectul de lege a fost intens contestat de DNA care a avertizat că adoptarea sa "ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar". Nici CSM nu a avut cuvinte de laudă în acest caz.

Proiectul a fost depus pe 2 aprilie la Senat, în regim de urgenţă, şi, potrivit experţilor consultaţi de Hotnews, modificările propuse, în număr de câteva zeci, sunt "extrem de grave şi au un dublu scop: îngreunarea muncii procurorilor şi intimidarea lor", dacă ar fi adoptate ar lăsa procurorii fără o serie de instrumente de anchetă, ar îngreuna obţinerea denunţurilor, ar face mai dificilă arestarea şi reţinerea, ar reduce termenele de prescripţie şi ar introduce o nouă infracţiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Deşi controversata iniţiativă este încă într-un stadiu incipient, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte 22 de proiecte de lege care vizează modificare codurilor a căror discutare a fost însă amânată până la toamnă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor