Legea Defăimării, respinsă la vot. Dragnea anunţă că va depune o nouă lege, cu acelaşi conţinut
alte articole
UPDATE. Liviu Dragnea a cerut ca plenul Camerei să constate că Legea "defăimării sociale" a picat la vot, pentru ca nu carecumva iniţiativa sa să fie pusă ulterior sub semnul întrebării, sub aspectul regulamentului.
Dragnea nu va renunţa însă la ideea sa, de a impune o lege a defăimării. Concret, şeful PSDare de gând să depună o nouă lege ,cu acelaşi conţinut, potrivit Mediafax.
În ceea ce priveşte încurcătura legată de decizia finală în cazul legii sale (respinsă după ce iniţial s-a declarat că a trecut), Dragnea a dat vina pe sistemul electronic: "Din cauza acestui sistem o lege trece sau pică. Deciziile nu le mai iau parlamentarii, ci cartele electronice. Nu vreau ca această lege să fie votată prin aşa zise încălcări ale regulamentului".
În acest context, Dragnea i-a rugat pe cei din prezidiu să constate că legea a picat şi a precizat că va reiniţia proiectul şi se va ocupa personal ca atunci când se votează, să voteze oamenii, nu cartelele.
* * *
UPDATE. Votul pe Legea "defăimării" s-ar putea relua, la cererea expresă a lui Liviu Dragnea. După ce vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a anuţat că legea a trecut, liberalii au acuzat că rezultatul votului nu reflectă jumătate plus 1 din numarul deputaţilor prezenţi, relatează Realitea.net.
În final, Florin Iordache a anunţat că de fapt, legea nu a trecut, având în vedere că au fost întrunite doar 152 de voturi pentru, din 321 de depuaţi prezenţi. Astfel, ca legea să treacă era nevoie de cel puţin 161 de voturi.
Iniţiatorul legii, Liviu Dragnea, nu a acceptat situaţia şi cere ca votul să se reia.
* * *
Legea "defăimării" aşteaptă miercuri votul final în Camera Deputaţilor şi, cel mai probabil, va fi adoptată, în contextul în care PSD, UNPR şi ALDE au anunţat deja public că vor susţine iniţiativa, ignorând astfel apelurile societăţii civile
Dacă va trece de Parlament, legea lui Dragnea riscă să fie atacată la Curtea Constituţională de liberali care, prin vocea Alinei Gorghiu, şi-au anunţat deja această intenţie acuzând că avem de-a face cu "o lege a cenzurii prin care PSD vrea să reducă la tăcere online-ul".
Reamintim că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a iniţiat un proiect legislativ ce prevedea amenzi uriaşe pentru "defăimare socială". Iniţiativa, pe care liderul social-democrat a încercat să o prezinte drept una "europeană", a "toleranţei", a fost percepută de opinia publică drept o tentativă inacceptabilă de a institui cenzura în mediul online.
În urma criticilor stârnite de iniţiativa sa şi, la scurtă vreme, după ce şi ambasadorul SUA i-a criticat legea, Dragnea a decis să scoată din textul legii conceptul de "defăimare socială", act pe care şeful PSD voia să-l pedepsească cu amenzi de până la 100.000 de lei, şi ulterior şi sancţiunile şi amenzile.
Dragnea a cerut şi schimbarea titlului legii în "Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup", linie ce pare în conformitate cu "spiritul" aşa-zisei corectitudini politice, considerată un flagel ce macină din interior ţările occidentale.
De altfel, legea şefului PSD a fost inspirată de documentul programatic al unui ONG înfiinţat de Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Moshe Kantor, Preşedintele Congresului Evreiesc European.
Modelul propus de acel ONG şi din care s-a inspirat PSD-ul a fost catalogat în presa internaţională drept unul care va conduce la crearea unui program de supraveghere în masă a cetăţenilor europeni, sub pretextul eliminării intoleranţei. Mai multe informaţii pe acest subiect intraţi aici