Dragnea, drepţi după reacţia Ambasadei SUA: "Azi voi scoate din lege definiţia defăimării sociale"

Criticat de Ambasada SUA pentru legea defăimării, Liviu Dragnea anunţă noi modificări la textul proiectului de act normativ. La legea în sine, preşedintele PSD nu se arată însă dispus să renunţe, deşi aceasta a stârnit valuri de revoltă printre români.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

La scurtă vreme după ce ambasadorul SUA a criticat dur legea Defăimării, iniţiatorul acestui proiect, Liviu Dragnea, a anunţat că va scoate, printr-un amendament, definiţia defăimării sociale din textul legii sale.

"Am văzut reacţia ambasadorului SUA. Sunt total de acord cu declaraţia şi cu afirmaţiile dumnealui, şi eu şi PSD-ul susţinem libertatea de exprimare. Am anunţat deja de aseară, public, că, mai ales după noile amendamente pe care le voi depune astăzi, această lege nu va mai putea fi înţeleasă greşit. Scopul iniţial al legii, care este o dorinţă la care nu renunţ, este de a promova toleranţa şi demnitatea umană prin sistemul educaţional şi prin administraţie. Este o lege care nu e coercitivă. Azi voi scoate din lege şi definiţia defăimării sociale. Deja au fost scoase amenzile, azi eliminăm complet articolul", a declarat luni Dragnea, citat de stiripesurse.ro, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul central al PSD.


Întrebat cu ce va fi înlocuită definiţia defăimării sociale, liderul PDS a declarat: "cu nimic" şi a reafirmat că atât copiii, cât şi funcţionarii publici "trebuie educaţi" în ceea ce priveşte toleranţa umană.

"În continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare. Ideea de a promova toleranţa prin educaţie este o idee pe care o susţin şi pe care vreau să o promovez în continuare. Nu afectez prin nicio acţiune de-a mea libertatea de exprimare. (...) Prin amendamentele adoptate săptămâna trecută de Comisia juridică (a Camerei Deputaţilor - n.r.) amenzile au fost scoase. O să scoatem complet articolul pentru a nu mai exista confuzii. (...) Nu e vorba de un semn de întrebare, eu am afirmat foarte clar că sunt de acord cu aceste afirmaţii, adică noi nu am intenţionat să limităm libertatea de expresie. Şi, pentru a nu mai fi niciun dubiu, amendamentele de astăzi vor clarifica legea", a adăugat liderul PSD.

Reamintim că în contextul valului de indignare publică stârnit de proiectul legislativ al lui Liviu Dragnea ce introduce amenzi dure pentru "defăimări sociale", ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm a afirmat, într-o declaraţie de presă, că politica Guvernului SUA pe acest subiect este clară, şi anume: "Ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare!"

Redăm declaraţia ambasadorului SUA la Bucureşti:

"Referitor la proiectul legislativ cu titlul "Proiect de Lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup", politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase. Condamnăm discriminarea şi ura, dar în acelaşi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare. Aşa cum a declarat preşedintele Obama: "Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranţei care se ridică împreună împotriva bigotismului..." scrie Hans Klemm.

Mai amintim că legea lui Dragnea a fost inspirată de documentul programatic al unui ONG creat în octombrie 2008 de Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Moshe Kantor, Preşedintele Congresului Evreiesc European. Modelul propus de acel ONG şi din care s-a inspirat PSD-ul a fost catalogat în presa internaţională drept unul care va conduce la crearea unui program de supraveghere în masă a cetăţenilor europeni, sub pretextul eliminării intoleranţei. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne