Evacuarea Antenelor. Dragnea: "Un atentat împotriva libertăţii presei. Numai în dictaturi se întâmplă aşa ceva"

Vestea că Antenele lui Voiculescu trebuie să părăsească, în termen de cinci zile, sediul de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, ca urmare a acţiunilor ANAF de recuperare a prejudiciului din dosarul ICA, a stârnit reacţii virulente din partea simpatizanţilor postului.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, Senatul l-a convocat pe premierul Dacian Cioloş să vină miercuri în plen şi să dea explicaţii pe tema evacuării televiziunilor lui Dan Voiculescu din sediul de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti. Şeful PSD Liviu Dragnea consideră oportună mişcarea şi reclamă şi el un presupus "atentat împotriva libertăţii de exprimare a presei".

"Am dorit să fac această declaraţie de presă pentru a-mi exprima indignarea faţă de modul abuziv în care funcţionarii ANAF au procedat, ieri [luni - n.r.], când au descins în sediul a cinci televiziuni. Din punctul nostru de vedere este o acţiune profund nedemocratică. Această acţiune este clar un atentat împotriva libertăţii de exprimare a presei. (...)

Am susţinut şi susţinem ca primul ministru să vină mâine în Senat şi să dea explicaţii. Aşteptăm cu mare interes răspunsurile prim-ministrului Dacian Cioloş, să fie conştient că o structură din subordinea Guvernului, în care şeful ANAF este numit prin decizia primului ministru, să dea explicaţiile pentru modul în care s-a procedat şi, foarte important, să găsească soluţii pentru ca aceste televiziuni să nu fie închise", a declarat Dragnea, citat de Mediafax.

Şeful PSD a subliniat că, deşi prejudiciul din dosarul ICA trebuie recuperat, "nu poţi evacua o familie în cinci zile, darămite cinci televiziuni". Termenul de cinci zile este, în opinia lui Dragnea, "cinic" şi "nerealist".

Potrivit liderului PSD, avem de-a face cu "o acţiune de intimidare pentru ca şi celelalte televiziuni să înţeleagă un semnal, probabil pentru că se doreşte închiderea lor - numai în dictaturi se întâmplă aşa ceva".

Dragnea a adăugat că va discuta cu şeful Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, pentru a chema şi ANAF în Parlament să dea explicaţii cu privire la evacuarea Antenelor.

Cum stau de fapt lucrurile

ANAF a notificat posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în baza unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.

În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.

Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.

Decizia ANAF de a da un ultimatum de 5 zile celor de la Antene, vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat. De fapt, nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene din sediu în 5 zile, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest lucru ia timp.

Dezmembrând manipulările

Avocata Elenina Nicuţ a oferit, pe contul său de Facebook, un "punctaj gratis pentru presa de azi care vrea să informeze corect şi să demonteze manipularea Antenei 3".

În opinia avocatei, relaţia ANAF - A3 este una între privaţi (imobilele confiscate au intrat în proprietatea privată a statului), nu una de pe o poziţie de forţă, tip ANAF-contribuabil, cum e cea de executare silită creanţe fiscale. Mai precis, relaţia ANAF-A3 este de tip proprietar de garsonieră - ocupant fără drept al garsonierei.

"Ordinul de evacuare" este, în fapt, o simplă notificare, fără nicio putere executorie, ANAF trebuie să meargă în instanţă ca să ceară evacuarea şi abia apoi poate trece la executarea silită, iar asta cere timp. Evacuarea dintr-o locaţie nu înseamnă închiderea postului, acesta putând să funcţioneze bine merci în altă locaţie, a mai explicat avocata.