Apel al societăţii civile. "Deputaţi, respingeţi Legea defăimării a lui Dragnea"

Legea "defăimării sociale" a şefului PSD Liviu Dragnea nu este deloc pe placul societăţii civile.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
16.02.2016

Freedom House România, Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene - organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată - au solicitat deputaţilor să respingă la votul în plen Legea defăimării, potrivit unui comunicat de presă remis marţi redacţiei.

"Organizaţiile semnatare consideră că iniţiativa PSD – "Proiect de Lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup" – este de natură a aduce grave atingeri libertăţii de exprimare, garantate de Constituţia României. Într-o societate democratică, liberă şi tolerantă nu se pot interzice prin lege opinii care ofensează indivizi ori comunităţi.

De altfel, jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului arată că libertatea de exprimare include şi opiniile care "ofensează, şochează ori neliniştesc", nu doar pe acelea considerate inofensive ori primite favorabil de societate sau de diferite comunităţi", se arată în comunicatul citat.

ONG-urile au evidenţiat că, în România, există instrumente prin care cei care se simt lezaţi în demnitatea lor se pot apăra, fără să fie nevoie de noi legi şi instituţii. Codurile civil şi penal au suficiente prevederi menite să apere demnitatea umană.

"Pe de altă parte, în loc să inventăm noi instituţii, este cazul să le facem pe cele actuale să funcţioneze într-adevăr. Consiliul Naţional al Audiovizualului, cu atribuţii importante în protejarea demnităţii umane, este o instituţie aflată în derivă de ani de zile, deşi se află sub controlul aceloraşi parlamentari care vor să stabilească noi reguli de exprimare sub pretextul "promovării demnităţii umane".

Considerăm că o asemenea lege, dacă va fi adoptată, va inhiba gândirea critică şi va fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societate", au subliniat cele trei organizaţii.

Reamintim că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a iniţiat un proiect legislativ ce prevedea amenzi uriaşe pentru "defăimare socială." Iniţiativa, pe care Dragnea a încercat să o prezinte drept una "europeană", a "toleranţei", a fost percepută de opinia publică drept o tentativă inacceptabilă de a institui cenzura în mediul online.

În urma criticilor stârnite de iniţiativa sa, şeful PSD a decis să scoată din textul legii conceptul de "defăimare socială", act pe care liderul social-democrat voia să-l pedepsească cu amenzi de până la 100.000 de lei, şi ulterior şi sancţiunile şi amenzile. Dragnea a cerut şi schimbarea titlului legii în "Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup", linie ce pare în conformitate cu "spiritul" aşa-zisei corectitudini politice, considerată un flagel ce macină din interior ţările occidentale.

De altfel, legea lui Dragnea a fost inspirată de documentul programatic al unui ONG înfiinţat de Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Moshe Kantor, Preşedintele Congresului Evreiesc European. Modelul propus de acel ONG şi din care s-a inspirat PSD-ul a fost catalogat în presa internaţională drept unul care va conduce la crearea unui program de supraveghere în masă a cetăţenilor europeni, sub pretextul eliminării intoleranţei. Mai multe informaţii pe acest subiect intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor