Legea lui Dragnea, rectificată de urgenţă, în urma criticilor venite din partea SUA

Considerată de opinia publică drept un atentat împotriva dreptului la liberă exprimare, legea defăimării sociale iniţiată de liderul PSD a fost modificată urgent de Comisia Juridică, după ce ambasada SUA şi-a exprimat dezacordul.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.02.2016

Comisiile juridice şi de drepturile omului s-au întrunit luni după-amiază în şedinţă, pentru a opera modificările cerute de Liviu Dragnea la controversata lege a defăimării sociale, iniţiativă care, reamintim, a stârnit valuri de reacţii negative din partea societăţii civile, a presei, partidelor din opoziţie şi ambasadei SUA.

În urma modificărilor operate la scurt timp după ce Ambasada SUA a criticat dur legea lui Dragnea, din textul proiectului legislativ a fost scos conceptul de "defăimare socială", act pe care liderul PSD voia să-l pedepsească cu amenzi de până la 100.000 de lei.

De asemenea, au fost eliminate sancţiunile şi amenzile, aşa cum Liviu Dragnea anunţase deja în cursul zilei. Dragnea a cerut şi schimbarea titlului legii în "Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup", linie ce pare în conformitate cu "spiritul" aşa-zisei corectitudini politice, considerată un flagel ce macină din interior ţările occidentale.

De altfel, legea lui Dragnea a fost inspirată de documentul programatic al unui ONG înfiinţat de Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Moshe Kantor, Preşedintele Congresului Evreiesc European. Modelul propus de acel ONG şi din care s-a inspirat PSD-ul a fost catalogat în presa internaţională drept unul care va conduce la crearea unui program de supraveghere în masă a cetăţenilor europeni, sub pretextul eliminării intoleranţei. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Recomandăm: Legea Defăimării. România ar fi prima ţară care promovează "un document orwellian". În folosul cui?

Modificările se vor regăsi în raportul întocmit de comisia juridică. Plenul Camerei Deputaţilor va vota proiectul miercuri, informează Hotnews.

Reamintim că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a iniţiat un proiect legislativ ce prevedea amenzi uriaşe pentru "defăimare socială." Iniţiativa, pe care Dragnea a încercat să o prezinte drept una "europeană", a "toleranţei", a fost percepută de opinia publică drept o tentativă inacceptabilă de a institui cenzura în mediul online.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor