Legea antifumat modificată de Senat. Fumatul, permis în spaţii izolate şi inscripţionate

Noi amendamente aduse legii antifumat vor permite înfiinţarea de localuri special pentru fumători şi amenajarea de spaţii pentru fumători în spitalele de psihiatrie.
Loredana Diacu
07.06.2016

alte articole

Mituri despre renunţarea la fumat (Facebook)
Loredana Diacu
07.06.2016

Aplaudată de nefumători şi extrem de criticată de cei dependenţi de tutun, legea antifumat a fost modificată marţi de senatori, care au redefinit spaţiului public închis - acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur - prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate, relatează Mediafax. Acest amendament va permite, practic, înfiinţarea unor cluburi sau restaurante exclusiv pentru fumători, unii dintre ei mai degrabă dispuşi să renunţe la distracţie decât la ţigară.

"Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă", prevede un amendament propus de Comisia juridică, adoptat în plen cu 76 de voturi "pentru".

De asemenea, noile modificări presupun şi permiterea fumatului în spaţii special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie. Această modificare a intervenit după ce mai mulţi medicii au acuzat că pacienţii, şi aşa labili psihic, au de suferit din cauza acestei legi. Medicii psihiatri au atras atenţia că pacienţii pot intra în sevraj şi deveni violenţi dacă li se interzice să fumeze.

În consecinţă, legea a fost modificată astfel încât "fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop."

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Reamintim că anterior, legea interzicea fumatul în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Interdicţia se aplică în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, precum şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Făceau excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Fumatul este, de asemenea, permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor