Legea anti-fumat, contestată la Curtea Constituţională. "Este o discriminare între fumători"

Nu mai puţin de 33 de senatori din mai multe grupuri parlamentare au iniţiat o contestaţie la Curtea Constituţională care vizează noua lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise, adoptată recent de Parlament.
Fumatul cauzează subţierea unor regiuni importante ale cortexului cerebral.
Fumatul cauzează subţierea unor regiuni importante ale cortexului cerebral. (Artem_Furman//iStock/Thinkstock)

"Am contestat legea care se află la promulgare acum la domnul preşedinte Iohannis privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Legea are multe probleme de neconstituţionalitate în exprimare. Se înţelege că inclusiv în spaţii colective private, de exemplu la dumneavoastră acasă, nu puteţi fuma, ceea ce nu este constituţional", a declarat luni, pentru Agerpres, senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai.

Potrivit senatorului, parlamentarii care au depus contestaţia sunt nemulţumiţi de faptul că, în forma în care a fost adoptată, legea separă practic fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranţă, pe de o parte, şi ceilalţi fumători care nu au voie, pe de alta.

"Bineînţeles că nu au voie decât dacă sunt în situaţia cu pricina, adică ori se află în închisoare şi numai acolo pot fuma într-un spaţiu public închis sau în aeroporturi, în spaţii special amenajate, ceea ce nu este constituţional. Practic, este o discriminare, între fumători vorbesc. Dacă nu s-ar putea fuma nicăieri într-un spaţiu public închis ar fi corect.

Dacă legea ar trece în această formă şi ar fi votată în Parlament cu unanimitate nu ar fi nicio problemă. Plus că trebuie văzute foarte bine părţile de constituţionalitate care noi credem că au fost încălcate. Noi nu putem să spunem sută la sută dacă avem dreptate sau nu decât după ce Curtea va da un verdict", a explicat Alfred Laurenţiu Mihai.

Demersul este susţinut de 33 de senatori. "Nu este iniţiată doar de mine, este iniţiată împreună cu colegii mei, suntem 33 de senatori care am semnat această contestaţie la Curtea Constituţională. Au semnat 33 de colegi, nu pot să vă spun acum nume, dar pot să vă spun sigur că sunt de la mai multe grupuri parlamentare. De exemplu, doamna Anghel (Cristiana Anghel — n.r.) a fost cu mine, a semnat şi dânsa. Au fost şi de la Cameră care au susţinut, domnul Fenechiu (Daniel Fenechiu — n.r.) alături de care am formulat contestaţia. Nu a semnat-o pentru că e de la Cameră şi noi am depus-o de la Senat, Secretariatul general al Senatului", a declarat senatorul.

În opinia lui Alfred Laurenţiu Mihai "este corect să avem o lege antifumat care să respecte normativele, directivele europene, este corect să protejăm nefumătorii, să nu se fumeze în preajma copiilor. Sunt de acord cu toate aceste lucruri, dar nu sunt de acord să trecem de dragul de a trece o lege nefiind constituţională".

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.