Lăzăroiu: Fuziunea PNL-PDL nu e un momentul istoric, ci amânarea unui deznodământ istoric

Comentând aprobarea protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid de sâmbătă, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, susţine că nu avem nicidecum de-a face cu un moment istoric, ci mai degrabă suntem în faţa unui deznodământ istoric.
Andrei Pricopie
27.07.2014

alte articole

Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)
Andrei Pricopie
27.07.2014

Comentând aprobarea protocolului de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid de sâmbătă, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, susţine că nu avem nicidecum de-a face cu un moment istoric, ci mai degrabă suntem în faţa unui deznodământ istoric.

"Momentul istoric de azi nu mi se pare că face prea multă istorie. Evenimentele care fac istorie sunt cele care restabilesc noi echilibre şi ce se întâmplă azi e departe de a deranja vreun echilibru sau de a recrea altul. Momentul de azi mai induce doar puţină confuzie în rândul electoratului. Nici măcar nu există vreo certitudine că fuziunea între cele două partide va avea loc. Şi, din păcate, nici măcar certitudinea că cele două partide vor avea candidat unic la prezidenţiale", a precizat Lăzăroiu.

Membrul PMP face o paranteză şi aminteşte că în septembrie se poate da o decizie definitivă la ICCJ privind incompatibilitatea liderului liberalilor Klaus Iohannis în funcţia de primar, care va afecta şi eventuala ocupare a funcţiei de preşedinte de către acesta.

„Dacă ICCJ îl va declara incompatibil, ce va face PNL? Va accepta candidatura lui Predoiu, de la PDL, sau îl va readuce pe Antonescu? (nu ştiu cât timp vor mai avea să strângă semnături pentru Crin, pentru că Predoiu înţeleg că le are deja strânse. Dar bănuiesc că nici Crin nu stă degeaba). Ei, în cazul asta, se va alege praful de fuziune şi de alianţă. Închid paranteza”, a mai precizat Lăzăroiu.

Revenind la subiectul "moment istoric", Lăzăroiu susţine că istoria s a făcut între 2009-2012, când PDL şi PNL au reprezentat categorii diferite de electorat.

„PDL i-a reprezentat pe cei care voiau modernizarea ţării într-un ritm mai rapid, PNL, alături de PSD, au reprezentat electoratul conservator. În 2012, PDL a fost de partea statului de drept (nu liderii, vorbesc de electorat), PNL a fost împotriva statului de drept. Azi celor două categorii de votanţi li se cere să stea împreună, fără nicio explicaţie. Asta nu face decât să inducă şi mai multă confuzie”, a afirmat acesta.

În opinia lui fostului consilier prezidenţial, evenimentul de sâmbătă pare mai mult o reacţie a establishmentului la perspectiva apariţiei unei forţe politice noi care să pulverizeze clasa politică a tranziţiei. Însă, poate că panica nu e întru totul nejustificată, pentru că există un electorat care nu mai poate vota aceleaşi figuri obosite ale tranziţiei, a explicat acesta. De altfel, actualul membru PMP susţine că, din păcate, formaţiunea pe care o reprezintă nu s-a dovedit a fi o alternativă, dar nu înseamnă că acest electorat nu va continua să caute acele figuri care să-l reprezinte. Şi cred că tema pentru acest electorat rămâne modernizarea României.

„O candidatură independentă cu un personaj credibil, gen Monica Macovei, ar deschide o nouă perspectivă pentru 2016. Chiar dacă acest personaj ar lua doar 10 la sută la prezidenţiale, cu un mesaj simplu, onest, orientat spre temele care privesc modernizarea României, ar reaprinde speranţele electoratului care poate susţine o schimbare mai rapidă a ţării. Acest personaj putea fi MRU, dar, din păcate, MRU n-a mai avut răbdare. A pactizat prea repede cu cei care i-au luat gâtul în 2012 (mă refer şi la PNL şi la PDL), tocmai pentru ca el se aşezase pe un curent ultra-reformator. Şi dacă nu va exista această candidatură independentă, cred că lucrurile doar se vor mai amâna puţin. Aşadar, azi nu e niciun moment istoric. Ci doar amânarea unui deznodământ istoric”, a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor