Mircea Dumitru, apel la demnitate şi curaj moral. Directori de şcoală, presaţi să renunţe la post

Nici nu a plecat bine Mircea Dumitru din fruntea Ministerului Educaţiei că a şi început ceea ce unii au numit "Restauraţia" - o repolitizare a micului sector depolitizat al şcolii.
Andrei Pricopie
11.01.2017

alte articole

Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei) (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
11.01.2017

Ajuns ministru al Educaţiei în Guvernul Cioloş, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, a făcut primii paşi serioşi în direcţia depolitizării sistemului de învăţământ - a organizat un concurs naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi de şcoală. Nici nu a plecat bine din fruntea ministerului, că succesorul său - Pavel Năstase - a şi luat prima decizie controversată.

Posturile vacante - câteva sute - vor putea, graţie unui ordin semnat de noul ministru PSD al Educaţiei, să fie ocupate, prin numire, de foştii directori şi directori adjuncţi care au picat sau nu au participat la concursul naţional. La scurt timp după ce presa a dezvăluit mişcarea, a urmat scandalul. Justificările şi explicaţiile date de Pavel Năstase nu par, însă, să-l convingă pe Mircea Dumitru, care vede situaţia într-o cu totul altă lumină.

"Nu este întotdeauna comod să spui adevărul, mai ales dacă cei care nu vor, sau nu pot să-l vadă, nu sunt puţini. Dar, aşa cum ne aduce aminte Havel tuturor acelora care vrem "să trăim în adevăr", curajul moral constă, nu de puţine ori, în a înfrunta opinia majorităţii în numele adevărului faptelor. Am spus, de fiecare dată când am fost întrebat, că directorul de şcoală trebuie să fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci şi de conduită. El este un lider care poartă pe umeri responsabilitatea unei instituţii a cărei vocaţie este educarea.

Am spus că nu va exista nicio şcoală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepţiile, analizate de la caz la caz şi decise în consecinţă. Acum văd că excepţia a fost transformată în regulă şi orice idee de competiţie, competenţe, meritocraţie, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepţionale, bine întemeiate şi oferită nominal, a ajuns text de metodologie", a declarat Mircea Dumitru.

Se vorbeşte despre un număr de peste 650 de posturi de director şi director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului şi care, spun cei de la Educaţie, ar trebui să fie atribuite aceloraşi persoane aflate în funcţie.

"Să rămânem fideli adevărului şi să spunem că nimeni nu vorbeşte astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii şcolari generali de la Bucureşti şi Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună ştiinţă metodologia şi au refuzat să numească directorii, în aşteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbeşte că cele peste 650 de situaţii unde ar fi nevoie de numirea aceloraşi persoane sunt, de fapt, cu puţin peste 350, dacă scădem cele două judeţe unde inspectorii au aşteptat schimbarea de la partid şi nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori", a precizat Mircea Dumitru.

În opinia fostului ministru al Educaţiei, situaţia de facto ar arăta un număr mult redus al excepţiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul judeţelor.

Mircea Dumitru a semnat şi un ordin pentru cercetarea disciplinară a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, în 29 decembrie, când a sesizat neregulile, dar, spune el, s-a aşternut liniştea şi peste asta.

"Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunţa la post, astfel încât să poată fi numiţi cei de dinaintea lor. Acestora, şi numai lor, le transmit că nu trebuie să renunţe la munca şi efortul depuse, la proiectele pe care şi le-au făcut pentru şcoală şi că, mai ales, demnitatea personală şi curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor şi elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conţinuturi ştiinţifice", a afirmat fostul ministru al Educaţiei.

Deşi s-a întors la Universitate, în comunitatea academică pe care a îmbrăţişat-o cu zeci de ani în urmă, Mircea Dumitru dă asigurări că va rămâne la fel de preocupat şi atent la ceea ce se întâmplă în educaţie şi cercetare.

"Am datoria ca fost ministru dar, mai ales, ca profesor, să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru ca elevii sau tinerii studenţi să cunoască onoarea, corectitudinea şi adevărul", a adăugat fostul demnitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor