Lasconi, un nou atac la adresa lui Ciolacu: A vrut doar să folosească electoral noua Lege a pensiilor. Nu să facă dreptate

Elena Lasconi
Andrei Popescu
21.08.2024

Şefa USR, Elena Lasconi, a lansat, miercuri, un atac dur la adresa premierului Marcel Ciolacu şi a Guvernului PSD-PNL cu privire la modul în care a fost făcută recalcularea pensiilor, în contextul în care tot mai mulţi pensionari au acuzat că li s-au scăzut pensiile după recalculare.

“Ciolacu a vrut doar să folosească electoral noua Lege a pensiilor, nu să le facă dreptate celor care au muncit, onest, o viaţă. Suntem într-o situaţie absurdă în care mii de pensionari sunt obligaţi să plătească o sumă uriaşă, de peste 2.800 de lei, pentru o simplă adeverinţă de venituri, necesară pentru recalcularea pensiei. Guvernul a greşit, dar pensionarii sunt puşi să plătească. Vedem de la Marcel Ciolacu şi ministrul Muncii doar dispreţ pentru cei care au muncit o viaţă întreagă”, a precizat Lasconi.

De asemenea, USR cere demiterea imediată a ministrului Muncii şi refacerea programului de recalculare a pensiilor, astfel încât pensionarii să nu mai fie puşi pe drumuri.

“Cerem să fie votată, înainte de toate, legea noastră care repară nedreptatea adusă vârstnicilor care au lucrat în condiţii grele şi care pierd cel mai mult. Această bătaie de joc trebuie să înceteze imediat!”, se mai arată în comunicatul USR.

La rândul său, Ciolacu a declarat, miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, că pensiile nu vor scădea, indiferent care “ar fi calculul legat de contributivitate”.

“Vreau să încep prin a le cere ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări şi cum se desfăşoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare, acolo unde se constată erori.

Vreau, de asemenea, ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informaţi despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade! Românii trebuie să aibă garanţia că nu scade nicio pensie, că orice greşeală se poate repara şi orice sumă se recuperează! 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert!”, a precizat Ciolacu.

Reamintim, în acest context, că, luni, ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, la Antena 3, că pensionarii care consideră că sunt nedreptăţiţi de deciziile emise în urma recalculării pensiilor ar trebui să se adreseze caselor teritoriale de pensii pentru verificarea calculelor. În plus, ea a explicat cum pensionarii pot face chiar ei verificarea deciziei de recalculare.

“Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Şi asta este şi prima rugăminte şi invitaţie pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii, să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare. Să ştiţi că noi plecăm de la ideea ca şi-au făcut foarte bine treaba colegii noştri de la casele teritoriale de pensii.

Dar există posibilitatea ca, ori din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori, să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că, în opinia dânşilor, sunt diferenţe. Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri”, a precizat Oprescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor