Stanomir: Revigorarea PSD şi faptul că poate să-l facă pe Ciolacu preşedintele României i se datorează lui Iohannis

Ioan Stanomir
Andrei Pricopie
20.09.2024

Profesorul Ioan Stanomir a explicat, în cadrul unei emisiuni Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis, care acum vrea să deschidă lista de la Senat a PNL, reprezintă un "handicap simbolic" pentru liberali, un semn că PNL nu îşi poate gândi un viitor de după preşedintele care l-a controlat până acum cu o mână de fier de la Cotroceni.

"Problema este simplă. Preşedintele Iohannis nu mai reprezintă un vehicul care să producă tracţiune. Este mai degrabă nu atât o piatră de moară, cât un handicap simbolic şi un semn, de fapt, că PNL nu îşi poate gândi un viitor de după preşedintele Iohannis. Pentru că preşedintele Iohannis, dacă va intra în Senat şi va aspira la poziţia de preşedinte al Senatului, va fi întotdeauna în măsură să exercite o influentă în acel partid şi să descurajeze, practic, partidul de la a urma o linie care să-i permită o oarecare independenţă", a afirmat Ioan Stanomir.

Este, de fapt, a continuat politologul, problema partidelor în raport cu foştii preşedinţi care au devenit preşedinţi.

"Gândiţi-vă la Adio PDL al lui Traian Băsescu. Toate partidele care se personalizează în raport cu preşedinţii nu au o soartă fericită. Iar pentru Nicolae Ciucă, cum au spus participanţii la Consiliul lor Naţional, este foarte important să apară drept lider, nu o marionetă care este mişcată de preşedintele Republicii", a declarat Ioan Stanomir.

Analistul a subliniat că preşedintele Republicii nu mai este popular, din varii motive.

"Din păcate, trebuie să spunem, ca să fim corecţi până la capăt, că există critici legitime la adresa preşedintelui Iohannis şi există critici cu rea-credinţă. Politica sa externă reprezintă unul dintre puţinele puncte importante care vor rămâne marcate ca atare. Catastrofa s-a produs la nivelul percepţiei şi la nivelul modului în care domnul Iohannis a gestionat anumite dosare. Şi dacă este să fim corecţi, modul în care arată statul de drept astăzi i se datorează, faptul că noi nu mai avem o problemă cu corupţia pentru că nu mai există aproape cine să investigheze corupţia în mod independent şi nu partizan şi jenant, i se datorează domnului Iohannis", a opinat Ioan Stanomir.

Potrivit politologului, faptul că a revigorat PSD "şi poate să-l facă pe preşedintele Ciolacu preşedintele României, tot domnului Iohannis i se datorează".

"Eu nu neg că a guverna cu USR, cu Drulă, fără Drulă, cu doamna Lasconi, cu domnul Drulă, cu cine vreţi, nu este uşor. Dar a revigora PSD-ul după 2017 este performanţa domnului Iohannis, cu siguranţă. Şi asta unii nu o pot ierta. Şi dacă s-ar întâlni sub orice formă în faţa unei urne de vot, răspunsul ar fi foarte neliniştitor pentru preşedintele Iohannis. Şi sunt sigur că unii din PNL sunt foarte neliniştiţi de faptul că, după ce guvernează împreună cu PSD şi sunt un fel de asistent de regie al PSD, mai vine şi dirijorul Iohannis, care le indică ce arie să cânte. E foarte greu să cânţi pe o arie gândită şi de PSD, şi de Iohannis. Sunt prea mulţi dirijori la PNL", a conchis Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor