La Mulţi Ani, Constantin Cotimanis!

Constantin Cotimanis în "Hangita" cu D. Minoiu (Teatrul Nottara)
Ilinca Tudor
17.02.2014

Şi-a împrumutat vocea unui important post de televiziune. Cu o fizionomie uşor de reţinut, este o prezenţă îndrăgită a micului ecran. Pe scena Teatrului „Nottara”, a fost: Miles Gloriosus din „Miresele căpitanului”, Kutuzov în „Război şi pace” sau Haritonov, în „Bătrânul”. Constantin Cotimanis, Bebe cum îl alintă prietenii, împlineşte, în 18 februarie, 59 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1986, la clasa profesorului Mihai Mălaimare, cu rolul Thraso din spectacolul „Eunucul” de Terenţiu.

Constantin Cotimanis pare predestinat rolurilor savuroase, de un comic molipsitor, care nu exclud, însă, privirea gravă, incursiunea în adâncurile sufleteşti sau în absurdul existenţei.

Rămân în amintirea publicului rolurile: Petruchio din „Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare, Bătrânul din „Matca” de Marin Sorescu, Comisarul din „Transfer de personalitate” de Dumitru Solomon, Doctorul Finache din „Puricele” de Feydeau, Harpagon din „Avarul” de Molière, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale sau Primarul din „Castelul”, după Franz Kafka. Alexandru Dabija, Dominic Dembinski, Bocsardi Laszlo, Horaţiu Mălăele sau Tino Geirun sunt printre regizorii cu care a lucrat de-a lungul vremii la Teatrul „Nottara”, în spectacole cu mare succes de public.

Constantin Cotimanis este iubit şi de publicul cinefil. În 1990, îl admiram în „A unsprezecea poruncă”, iar, doi ani mai târziu, în „Hotel de lux”. Cariera sa internaţională începe în 2000 şi îi aduce rolul Dimitri, în „Epicentrul”, ca, în 2002, să joace în „Amen”, peliculă semnată de Costa Gavras.

Crede că arta înseamnă compromis. Cu regizorul, cu colegul de scenă. Nu încercă să-şi impună punctul de vedere, ci să ajungă la ceva care să curgă frumos şi cu folos.

„Dacă vrei să faci un lucru nobil, care să te ajute şi pe tine, trebuie să ai o discuţie cel puţin în trei. Aşa începem să privim ca nişte pui într-un cuib, în sus, pentru că de sus vine totul. Arta, filmul, teatrul, trebuie neapărat să ne facă legătura asta fără de care nu putem trăi. Sunteţi de acord cu ideea că binele făcut se întoarce? Cu siguranţă. Şi se întoarce de zece ori mai mult acolo unde crezi că ţi s-a făcut rău. Dalai Lama spunea că Dumnezeu este atât de bun, că de multe ori nu ne îndeplineşte visele, pentru că beţivul visează să aibă mai multă băutură, fumătorul mai multe ţigări… În viaţă trebuie să fii ca apa, trebuie să mergi frumos şi, dacă dai de un obstacol, să-l mângâi, să mergi mai departe. Încercă să stabileşti o religie prin care să trăieşti.” Constantin Cotimanis

La Teatrul „Nottara”, în stagiunea 2013 – 2014, este Barney Daycash, în „Ultimul Don Juan”, comedie de Neil Simon, în regia lui Petre Bokor şi Cavalerul diRipafratta, în „Hangiţa” lui Carlo Goldoni, într-un spectacol semnat de Tino Geirun, se arată într-un comunicat primit pe adresa redacţiei Epoch Times.

Epoch Times este partener media la Teatrului Nottara

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor