La aniversarea Partidului, chinezii protestează împotriva conducerii acestuia

Gu Qinger
04.07.2012

Petiţionari şi activişti chinezi pentru drepturile omului au organizat duminică un protest – la aniversarea fondării Partidului Comunist Chinez (PCC).

Câteva zeci de persoane s-au adunat în Shanghai, locul în care a fost fondat PCC în iulie 1921 - pentru a-l comemora pe avocatul Chen Xiaoming.

Chen a murit în închisoare acum cinci ani. El reprezenta în justiţie victimele demolării forţate. Din această cauză, autorităţile l-au hărţuit pe Chen pentru o lungă perioadă de timp, arestându-l în cele din urmă, în 2006, după ce s-a întâlnit cu petiţionarii în faţa ambasadei SUA din Shanghai. Familia sa şi alţi suporteri au relatat că oficialii nu i-au permis să urmeze tratamentul medical necesar în timp util, atunci când starea lui de sănătate s-a deteriorat, în închisoare.

Grupul de protestatari a strigat mai multe sloganuri, inclusiv "Jos Partidul Comunist!" şi "Răsturnaţi regimului comunist chinez monopartit!"

Activistul pentru drepturile omului, Du Yangming, a declarat pentru ziarul The Epoch Times că, în anii precedenţi, petiţionarii ar fi strigat lozinci pentru a protesta împotriva corupţiei sau a funcţionarilor corupţi. "A cere înlăturarea PCC reprezintă o schimbare dramatică. E un caz rar acela când activiştii pentru drepturile omului strigă astfel de lozinci", a spus Du.

Wei Qin, activist pentru drepturile omului din Shanghai, a afirmat că moartea lui Chen a fost o nedreptate cauzată de tortură şi de neglijenţa autorităţilor. "Jelim moartea sa din toată inima."

Wei a spus că mai mulţi oameni din Shanghai s-ar fi alăturat protestului, dar au fost blocaţi de autorităţi.

Tot duminică, într-un incident care nu are legătură cu aceste proteste, mii de petiţionari chinezi au venit în Gara de Sud din Beijing pentru a oferi Partidului "un cadou de ziua sa de naştere", prin organizarea unor celebrări batjocoritoare. Ei au vorbit împotriva conducerii monopartite, lipsei libertăţii de exprimare şi exproprierii terenurilor.

Autorităţile de la Beijing au făcut arestări în masă.

Cao Shunli, o activistă pentru drepturile omului, a declarat pentru The Epoch Times că ea şi alţi 50 de petiţionari au fost arestaţi duminică dimineaţa, în timp ce mâncau la McDonald's.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor