VIDEO: Lupte de stradă în Guangdong zguduie China

Revoltele recente din provincia Guangdong, din sudul Chinei, s-au soldat cu zeci de răniţi, după ce poliţia a încercat să despartă o luptă între miile de muncitori migranţi şi localnici, conform unei organizaţii de monitorizare a drepturilor omului. Au existat rapoarte că cel puţin trei persoane au fost ucise de poliţie.
Imagini luate de anonimi, cu violenţele din Guandong - aparţinând unui blogger semnat "cântăreţul Huang Jian" (Weibo.com)
Jack Phillips
28.06.2012

Revoltele recente din provincia Guangdong, din sudul Chinei, s-au soldat cu zeci de răniţi, după ce poliţia a încercat să despartă o luptă între miile de muncitori migranţi şi localnici, conform unei organizaţii de monitorizare a drepturilor omului. Au existat rapoarte că cel puţin trei persoane au fost ucise de poliţie.

Centrul de informare pentru drepturile omului şi democraţie din Hong Kong a declarat că "mii" de muncitori migranţi, în principal din provincia sud-vestică Sichuan, au luat parte la luptele de stradă din oraşul Shaxi.

Incidentul a început pe 25 iunie, când un copil de 13 ani din Sichuan a intrat în conflict cu unii copii locali, unele relatări susţinând că el a cerut "bani de protecţie" de la aceştia. Comitetul de securitate locală al oraşului a trimis ca urmare, oameni pentru a se "ocupa" de băiat, legându-l, acoperindu-i capul cu un sac şi bătându-l grav, potrivit rapoartelor.

Părinţii băiatului s-au confruntat cu Comitetul de securitate locală în legătură cu problema, iar situaţia a escaladat în scurt timp, pe măsură ce mai multe mii de migranţi, dintre care majoritatea din Sichuan, s-au adunat în jurul clădirii Comitetului de securitate pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de trai.

Mai multe sute de poliţişti au fost folosiţi ulterior pentru a dispersa mulţimea.

Locuitorii oraşului au declarat că un număr mare de poliţişti şi forţe paramilitare încă roiesc prin Shaxi, începând de marţi.

Conform relatărilor martorilor oculari, poliţia a fost în principal de vină pentru accidente.

"Mai multe mii de oameni au fost prezenţi acolo ieri noapte. Mulţi au aruncat cu cărămizi [în poliţie], iar poliţia militară i-a bătut, lăsând sute de răniţi şi arestând peste cincizeci de persoane. M-am rănit la cap [în conflict] şi am ajuns la spital", a declarat un lucrător migrant din Sichuan pentru The Epoch Times.

Un localnic, pe nume Chen, a declarat pentru The Epoch Times că trei vehicule de poliţie au fost răsturnate şi că oameni "tineri şi bătrâni" au fost bătuţi. Chen a spus că mulţi oameni aveau "capetele rănite şi însângerate", unii având nasul spart după ce au suferit bătăi din partea poliţiei.

Alţi rezidenţi au afirmat marţi că situaţia s-a agravat de luni seara.

Site-ul dizident Molihua a raportat că poliţia a ucis trei muncitori migranţi din provinciile Sichuan şi Hunan. În noaptea de luni, migranţii au aruncat cu cărămizi, sticle, pietre şi alte obiecte în ofiţerii de poliţie.

Poliţia a confirmat celor de la Global Times că au avut loc revolte în oraşul Shaxi, spunând că oamenii adunaţi acolo au stat de luni după-amiază până luni noaptea.

Imaginile video încărcate pe youtube prezintă ceea ce pare a fi o mulţime de oameni urmărită de poliţie, în noaptea de luni.

Un alt clip video postat marţi prezintă o formaţie mare de poliţişti anti-revoltă în oraşul Shaxi, în timp ce oamenii priveau.

Utilizatorii chinezi de Internet şi-au exprimat surprinderea că toate comentariile despre Guangdong, Zhongshan şi Shaxi de pe site-urile populare, inclusiv Weibo, au rămas necenzurate.

Oraşul Shaxi este situat în regiunea Zhongshan din Guangdong.

Numeroşi migranţi chinezi din toată ţara s-au mutat în Guangdong, care se află în imediata apropiere a Hong Kong-ului, dar mulţi muncitori s-au plâns că sunt trataţi nedrept. Anul trecut, peste 7.000 de muncitori au intrat în grevă la o fabrică din Guangdong, care produce pantofi Adidas, New Balance şi Nike.

China este zguduită în ultimii zece ani de un număr impresionant de "tulburări sociale majore" [conform clasificării oficiale , n.r] cauzate de corupţia sprijintă de doctrina comunistă, bazată pe clientelism social şi politic. Fenomenul a devenit în ultimii ani suficient de îngrijorător încât liderul chinez Hu Jintao a cerut în mai multe rânduri oficialilor să "armonizeze" societatea, fără să rezolve cauza fundamentală a fenomenului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor