Proteste în masă - Hong Kong marchează 15 ani de guvernare chineză
alte articole
Hong Kong - Preşedintele chinez, Hu Jintao, şi-a încheiat duminică o vizită de trei zile în Hong Kong, marcând aniversarea a 15 ani de la revenirea fostei colonii britanice la statul chinez. Circa jumătate de milion de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva a ceea ce ei văd ca fiind deprecierea libertăţilor sociale şi politice în cadrul statului chinez, potrivit VOA.
În timpul vizitei preşedintelui Hu Jintao, tancuri şi lansatoare de rachete chineze au fost observate pentru prima dată în Hong Kong, simbolizând controlul absolut al Beijingului asupra acestui oraş cu o populaţie de şapte milioane de persoane.
În scene ce amintesc de o paradă militară din Piaţa Tiananmen, Hu Jintao a trecut în revistă trupele Armatei de Eliberare a Poporului ale garnizoanei din Hong Kong la doar câteva ore după sosirea lui, trupe care în mod normal nu sunt expuse publicului.
Preşedintele a spus că doreşte să se întâlnească cu oamenii din Hong Kong în timpul vizitei sale, pentru a înţelege mai bine viaţa şi aspiraţiile lor.
Cu toate acestea, protestele în curs de desfăşurare au marcat vizita sa în întregime. Sâmbătă, poliţia a tras cu spray lacrimogen în sutele de demonstranţi ce se aflau în faţa hotelului preşedintelui.
Ei s-au adunat pentru a cere anchetarea morţii dubioase de luna trecută a lui Li Wangyang, un activist sindical şi protestatar în Piaţa Tiananmen din anul 1989.
În anii anteriori, protestele din Hong Kong puteau fi considerate afaceri introspective, observă legiuitorul pan-democrat Audrey Eu, al cărui micro-blog a fost închis de cenzori săptămâna trecută. Moartea lui Li a schimbat asta.
Acţiunea civică a culminat duminică cu unul dintre cele mai mari marşuri de protest din istoria recentă. Organizatorii estimează că 400.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de o serie de probleme.
Un motiv de îngrijorare al populaţiei este diferenţa tot mai mare dintre bogaţii şi săracii oraşului - acum fiind diferenţa cea mai mare din Asia, confirmată de guvern luna trecută - şi intervenţia Chinei în alegerea directorului executiv al Hong Kong-ului.
Conştient de faptul că sprijinul public pentru Beijing a atins un minim istoric în oraş, Hu Jintao a vorbit în termeni de conciliere înainte de plecarea sa.
El a promis că Beijingul va susţine formula "O singură ţară, Două sisteme" şi a sugerat că următorul director executiv al Hong Kong-ului va fi ales prin sufragiu universal în 2017 - o politică amânată de China de când a fost pusă în discuţie de Congresul Naţional al Poporului din anul 2007.
Discursul lui Hu Jintao a fost întrerupt de un protestatar care a scandat încetarea guvernării monopartite - incident editat în transmisiunea "live" a televiziunii de stat, care, de fapt, avea o întârziere de 20 de secunde.