Protestatarii anti-China demonstrează pe străzile din Hanoi

Proteste anti Beijing în capitala vietnameză, pe fondul tensiunilor în creştere în Marea Chinei, 1 iulie 2012
Proteste anti Beijing în capitala vietnameză, pe fondul tensiunilor în creştere în Marea Chinei, 1 iulie 2012 (HOANG DINH NAM / AFP / GettyImages)

Hanoi – Duminică, sute de persoane din două oraşe mari din Vietnam au mărşăluit pe străzi, pentru a protesta împotriva manevrelor recente ale Chinei faţă de pretenţiile vietnameze de suveranitate din Marea Chinei de Sud, potrivit rapoartelor mass-media.

Poliţiştii din faţa Ambasadei chineze din Hanoi se pregătesc pentru primul protest anti-China de aproape un an. La doar câteva străzi distanţă s-a adunat o mulţime mare de oameni, purtând bannere şi fluturând steaguri.

Videoclipuri cu marşurile au fost încărcate imediat pe Internet.

Videoclipuri de sute de protestatari din oraşul Ho Chi Minh, strigând şi ţinând bannere cu texte precum "China, Lumea Urăşte Piraţii, du-te acasă", au fost de asemenea postate online.

Mai mulţi protestatari au vrut să-şi arate sprijinul pentru o lege aprobată săptămâna trecută de Adunarea Naţională din Vietnam, legea cu privire la suveranitatea Vietnamului asupra statelor din Marea Chinei de Sud, o zonă considerată a fi bogată în minerale şi gaz, care este revendicată şi de China şi de alte ţări din regiune.

Beijing a criticat cu fermitate noua lege, spunând că este ilegală.

Câteva zile mai târziu, China a invitat firmele străine să liciteze pentru explorarea de energie în nouă loturi din largul coastei Vietnamului. Două dintre loturi se suprapun cu contractele de explorare ale Vietnamului.

Conflictul este cel mai recent dintr-un şir de păreri contradictorii care durează de decenii. Conflictul s-au agravat anul trecut, când Vietnamul a acuzat China de tăierea cablurilor de la navele vietnameze de explorare petrolieră din zonă. Confruntarea a provocat 11 săptămâni de proteste stradale rare în Vietnam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe