La 9 luni de la exploziile din Crevedia, oamenii acceptă posterul primarului pe poartă şi oferta de despăgubiri

Prima explozie la staţia GPL de la Crevedia (YouTube Screenshot)
Ana Ion
24.05.2024

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia, din seara zilei de 26 august 2023, au ucis şase oameni. În jur de 60 de răniţi au fost număraţi atunci, mare parte dintre ei, din rândul pompierilor. După ce au fost mutaţi la căminul cultural, localnicii afectaţi au primit containere, care să ţină locul peste iarnă pentru casele distruse sau avariate, scrie Libertatea, într-un amplu reportaj.

În prezent, dosarul tragediei de la Caracal se află încă în faza de cercetare. 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză şi solicită despăgubiri în valoare totală de aproximativ 26,5 milioane de euro, anunţa Parchetul General în octombrie. Dar, după ce avocatul patronilor staţiei GPL Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă a început să colinde cu liste şi oferte de despăgubiri prin comuna dâmboviţeană, mai mulţi dintre cei afectaţi au renunţat la proces. Oamenii oricum îşi reparaseră casele din resurse proprii, iar apelul la justiţie presupune cheltuieli de bani şi de timp pe care nu şi le permit.

„Ce era să facem? Să mergem prin judecată? Nu mai, a renunţat ginerele. A acceptat cât i s-a dat. A construit o cămăruţă şi o bucătărioară, pentru mine. Dar e gol, n-avem mobilă în el. N-avem pat, pe ce stau eu? Am 1.300 de lei pensie. 400 de lei pe lună dau pe medicamente. Fata are 2.300 de lei pe lună, lucrează şi ea numai de noapte. Copilul e la şcoală, cere multe. Şi nu s-ajunge, nu s-ajunge să ia un dormitor”, spune o localnică.

După explozii, primarul din Crevedia, Florin Petre, a fost exclus din PSD. Acum candidează pentru un al treilea mandat, tot din partea social-democraţilor. Afişele cu el sunt lipite pe multe dintre gardurile sinistraţilor.

„Primarul a venit pe la noi, atât cât a putut şi ce-a putut, ne-a ajutat… Dacă apelăm, ne serveşte…”, explică Vasilica. „Atunci, la început, au venit. Ne-au dat vreo şase luni mâncare în fiecare zi, era binevenită că nu mai aveam nimic, tot ce-a fost s-a distrus, şi în grădină, şi în ladă, că aveam, băgasem şi noi. Carne de pasăre, verdeaţă, legume… Apoi nici n-a mai venit nimeni să ne-ntrebe: aveţi sau n-aveţi?”, a mai declară localnica, pe nume Vasilica.

Reportajul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor