“Arhetipul funcţionarului coruptibil” – Dosarul unui fost comisar-şef care a condus două IJP-uri suferă amânări continue

Marian Iorga (Screenshot)
Andrei Popescu
26.06.2024

De doi ani, instanţa îi tot citează pe martorii din dosarul de corupţie al fostului comisar-şef Iorga Marian, cel care a condus inspectoratele de Poliţie din Călăraşi şi Prahova şi acum este acuzat de luare de mită în formă continuată. Până în prezent, persoanele indicate de DNA nu au putut fi audiate.

Această situaţie are loc în ciuda faptului că, potrivit normelor procedural-penale, martorii care nu se prezintă la procesele penale, citaţi fiind, pot fi aduşi în sala de judecată cu mandat de aducere, relatează Ziare.com.

Următorul termen de judecată este programat la Tribunalul Călăraşi la data de 11 septembrie 2024. Fostul comisar a fost trimis în judecată în 2022 şi procesul nici nu a început cu dezbaterile pe fond.

Potrivit rechizitoriului consultat de site-ul citat, lui Iorga Marian nu i-ar fi scăpat nimic din tot ce i se putea oferi: bani, mâncare, vacanţe, ceasuri de lux, TV, plata chiriei, centrală de apartament, favoruri sexuale din partea subalternelor dornice de promovare “uşoară”, chiar şi lucernă.

Iorga s-a pensionat la 46 de ani dar, în prezent este director-suport logistic la Hidro Prahova, companie care asigură alimentarea cu apă, cu capital de stat, în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse fostului comisar-şef, Ioana Cercel, expert anticorupţie, membru al Asociaţiei Centrul de Politici Europene, consideră că acestea indică un comportament tipic funcţionarului coruptibil:

“Acuzaţiile descrise de DNA arată acest comportament tipic, arhetipul funcţionarului coruptibil, care crede că poate obţine orice are nevoie pe moment şi pe termen lung din funcţia pe care o deţine, folosindu-se de o anumită autoritate. Este uşor de depistat, pentru că oamenii denunţă, în general, mai ales când se satură să li se ceară şi mai mult, dar este greu de combătut, din cauza legăturilor create. În momentul în care ceri şi oferi mită pentru a lucra la stat, la Poliţie în cazul de faţă, instituţiile respective se degradează aproape iremediabil. Astfel, te poţi trezi că de la o simplă lucernă, te afli într-un grup de interese mult mai mari. De aceea, avertizorii de integritate sunt indispensabili”. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor