Cristian Ghinea critică "jemanfişismul" funcţionarilor publici

Ministerul Fondurilor Europene ar putea obţine bani europeni pentru proiecte deja plătite din banul public, însă se izbeşte de atitudinea "jemanfişistă" a funcţionarilor.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Ministrul Fondurilor Europene (MFE) Cristian Ghinea a criticat lipsa de apetenţă a administraţiei în identificarea proiectelor retrospective, cu alte cuvinte proiecte plătite de la buget dar care se pot încadra pentru finanţare de la UE, afirmând că atitudinea funcţionarilor în acest sens este una "jemanfişistă" (echivalentul "francez" al "miserupismului").

"Trebuie să spun că suntem dezamăgiţi pe acest subiect. Nu vreau să se supere pe mine alţi colegi din Guvern, dar sunt unele ministere care... Hai să spunem publicului ce înseamnă asta! Practic, ideea a fost că noi putem identifica nişte proiecte din bani naţionali, plătite de la bugetul statului — care nu au fost gândite ca proiecte cu bani europeni, însă sunt congruente cu obiectivele programelor operaţionale — să identificăm aceste proiecte, să le raportăm Comisiei şi să luăm bani pe ele, să intre bani în ţară.

Surpriza neplăcută a fost o lipsă de apetenţă a administraţiei pentru a face asta. Mai degrabă îi văd pe colegii mei din MFE agitându-se pe acest subiect decât restul administraţiei. Chiar dacă în şedinţele de Guvern s-a spus în mod repetat ''faceţi asta, faceţi asta'', aici, nu ştiu, e un fel de lipsă de chef. E un fel de a se spune: "Asta e problema Ministerului Fondurilor Europene, că ăştia se ocupă de absorbţie, lasă-i pe ăştia să-şi spargă capul, ce mă interesează pe mine?! Eu îmi iau salariul, merge leafa înainte, nu mă agit dacă intră 100 milioane de euro în România pe ceva ce am cheltuit de la bugetul de stat. Ce câştig eu?". Este această atitudine "jemanfişistă".

O altă reacţie: "Vin ăştia cu fondurile europene, ăştia au proceduri şi, ca să pot să raportez la Comisie, trebuie să demonstrez că am avut nişte proceduri, nu alea pe fonduri europene, dar similare, adică transparenţă, predictibilitate". Aici se cam rupe filmul de multe ori. Nu au chef să vină unii să le spună că au dat ei sumele la primar cum au vrut, din pix, nu au făcut licitaţii cum trebuie şi atunci au zis: "Vin ăştia de la Fonduri, îşi bagă nasul, ne auditează programele ca să le trimită la Comisie", a declarat Ghinea, pentru Agerpres, întrebat ce poate spune despre identificarea proiectelor retrospective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne