Şanse la un viitor mai bun pentru copii săraci prin programul Şcoală după Şcoală
alte articole
Începând din toamna acestui an, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) are în vedere pilotarea programului Şcoală după Şcoală (ŞdŞ) în unităţile de învăţământ în care se derulează programul ce vizează asigurarea unei mese calde elevilor din şcolile publice, informează Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială HUMAN CATALYST.
Potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times, în perioada imediat următoare, MENCS, Ministerul Fondurilor Europene şi Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială HUMAN CATALYST vor lucra împreună pentru a identifica soluţiile rapide şi ţintite referitor la programul Şcoală după Şcoală, care să răspundă nevoii comunităţilor şcolare şi să ia în considerare diversitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, au participat în data de 8 august 2016, la sediul Asociaţiei pentru Educaţie şi Justiţie Socială HUMAN CATALYST, la o şedinţă de lucru privind soluţiile imediate pentru finanţarea programului ŞdŞ.
Discuţia s-a concretizat în identificarea următorilor paşi necesari obţinerii finanţării în vederea derulării programului ŞdŞ şi în angajamentul celor două instituţii de stat de a colabora în continuare cu Asociaţia HUMAN CATALYST, astfel încât soluţiile identificate să se materializeze.
Practic, s-a agreat ca Human Catalyst, împreună cu cele două ministere, să realizeze o listă a celor mai dezavantajate şcoli / localităţi din ţară, ca potenţiale beneficiare ale unor proiecte de sprijin educaţional pentru copiii săraci expuşi riscului de excluziune şi abandon şcolar.
La rândul lor, Ministerului Fondurilor Europene şi Autoritatea de Management vor sprijini echipa MENCS la identificarea soluţiilor de finanţare pentru şcolile care nu vor putea accesa POCU.
MENCS depune toate eforturile în perioada imediat următoare (septembrie – octombrie 2016) astfel încât în bugetul de stat să existe fonduri pentru ŞdŞ începând cu 2017, se mai precizează în comunicatul remis de Human Catalyst.
„Este pentru prima oară când există un angajament ferm, din partea Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Fondurilor Europene, de a lansa un program naţional Şcoală după şcoală pentru şcolile cu cel mai mare risc de abandon, cu finanţare combinată din fonduri europene şi de la bugetul de stat. Apelul de proiecte “Şcoală pentru toţi”, pe care îl lansăm luna aceasta, ţinteşte exact acest tip de intervenţii, pentru cei mai săraci copii. Pentru şcolile care nu vor aplica, dar unde este mare nevoie de program, luăm în calcul şi lansarea unui nou apel de finanţare ţintit, cu implicarea masivă a Ministerului Educaţiei şi Inspectoratelor Şcolare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, domnul Cristian Ghinea.
„O mare parte din cei 300.000 de elevi, ce provin din cele mai sărace comunităţi din România, are acum şansa reală de a primi sprijinul necesar depăşirii riscului socio-educaţional. Este o premieră faptul că un ONG a reuşit să aducă la masa discuţiilor cele două ministere responsabile în această problemă şi că, în cadrul discuţiilor, s-au arătat deschise soluţiilor propuse de noi. Suntem încrezători că, astfel, investiţia în combaterea abandonului şcolar devine proporţională cu problema”, a declarat doamna Laura Greta Marin, doctorand în Ştiinţele Educaţiei FPSE, preşedinta Asociaţiei pentru Educaţie şi Justiţie Socială HUMAN CATALYST.
Human Catalyst, iniţiator al acestui program, reaminteşte că Şcoală după Şcoală este o măsură de combatere a abandonului şcolar care, deşi apare în legea educaţiei din 2011, până acum nu a fost finanţată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei.
Programul, însă, are rezultate benefice asupra atitudinii elevilor faţă de şcoală, oferă un mediu securizant din punct de vedere fizic şi psihologic, determină creşterea participării şi a performaţelor şcolare ale elevilor şi are impact la nivelul întregii familii şi comunităţi. Având în vedere rata părăsirii timpurii a şcolii şi evoluţia ei în ultimii ani – ajunsă la un alarmant procent de 19% -, cât şi nivelul de sărăcie din România, nevoia implementării acestui program devine din ce în ce mai stringentă.