"Batman, Batman! Maşinăria de propagandă lucrează" - Cristian Ghinea, în război cu Ghiţă, Ponta & Co

Absorbţie ZERO a fondurilor europene structurale pentru 2014-2020. Aşa suna titlul unui articol publicat de Capital care le-a dat muniţie adversarilor noului ministru Cristian Ghinea, devenit extrem de incomod pentru Ghiţă, Ponta & Co. Replica oficialului nu s-a lăsat mult aşteptată.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Maşinăria de propagandă lucrează - Sebastian Ghiţă et Co au furat destul cât să o ţină în viaţă, a reacţionat joi ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, într-o postare pe contul său de Facebook intitulată "Batman, Batman!", după un articol publicat de Capital.ro, din care reiese că România nu va absorbi în acest an bani europeni din fondurile structurale pentru perioada 2014-2020.

Vă prezentăm mai jos postarea ministrului Cristian Ghinea:

"Guvernul a adoptat ieri [miercuri - n.r.] un memorandum, care reprezintă o banalitate: Ministerul de Finanţe a cules de la Autorităţile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene. Aceste cifre – furnizare de toate AM-urile – confirmă la virgulă ceea ce am declarat public până acum.

Ce spune memorandumul:

- Am declarat că acest Guvern a adus deja în ţară 2 miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013. Graţie acestui memorandum, avem şi cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro).

- Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorităţi de Management pentru Programele 2014 – 2020. Tocmai pentru a nu aştepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată. Datorită acesteia, vor intra bani în ţară chiar din acest an. Mai exact 136.848.561 euro pentru POAT, POAD şi POCA (programele de asistenţă tehnică, umanitar şi capacitate administrativă). Chiar azi am negociat o posibilă modalitate prin care pe anumite scheme simplificate din POCU putem urma un model similar, deci sunt convins că putem chiar mai mult, e o estimare conservatoare cea din memorandum.

"Faptul că această schemă pentru cele 3 Programe a fost acceptată după negocieri lungi şi serioase cu Comisia Europeană este un succes al actualei echipe de conducere a MFE. Dat fiind că guvernul Ponta nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi putut să o facă, trebuie să folosim metode de grăbire a sistemului de acreditare.

Facem curăţenie după incapabili, în toate domeniile.

- Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an şi pentru care muncim pe brânci - deşi ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi - va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro).

Ca să fiu clar: memorandumul adoptat de Guvern dă şi cifra de absorbţie pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea.

Pentru asta, trebuie: a) sa finalizăm acreditarea întârziată de Ponta şi sabotată de Ghiţă prin sisteme de IT fanteziste şi scump plătite şi b) să lansăm ghiduri şi proiecte.

Ceea ce facem la foc automat. Vedeţi site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon şcolar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanţarea aflată deja în ţară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare.

Azi, domnii Ghiţă, Ponta & Co. o ţin lângă cu zero-zero.

Cine i-a preluat a făcut o uriaşă gafă: s-au scris articole fără să fi citit materialul de bază.

Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbţie. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în ţară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 – 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (graţie iniţiativelor noastre) şi se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde).

Deci, ce anume e zero?

Batman, Batman!

Mulţumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realităţi. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic să treacă neobservat.

Aşa, am avut o întreagă campanie de presă azi, cu articole scrise aseară, înainte ca Memorandumul să fie publicat (azi).

Deci nu e un document oficial al Guvernului care confirmă ceva cu zero, e un document oficial al Guvernului care re-confirmă ce am tot zis şi că nu e cu zero. Şi acum nu vorbim doar despre PNDR (cum am făcut la Parlament), ci de alte 3 programe operaţionale.

Nu era Volgă, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat.

Dacă avem vreun ghinion istoric şi anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiţă şi prietenii dumnealor, să ştiţi cine a făcut absorbţia din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern.

PS. Domnul Ghiţă elucubrează că mă ia DNA. Funie în propria casă? Legat de ce am trimis la pomenita instituţie, calm: va urma.

PPS. Maşinăria de propagandă lucrează – Ghiţă et Co au furat destul cât să o ţină în viaţă. Puteţi contribui la echilibrarea scorului printr-un share. Mulţumesc!"