Kelemen Hunor îşi negociază orgoliul la Palatul Victoria

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a prezentat în dimineaţa zilei de miercuri la Palatul Victoria, pentru o rundă de discuţii cu partenerul său de guvernare, premierul Victor Ponta, pe tema implicării MAE într-un procesul intentat de UDMR Comisiei Europene.

La finele săptămânii trecute, Hunor a ameninţat cu ieşirea de la guvernare, nemulţumit de faptul că Ministerul Român de Externe, prin Titus Corlăţean, a luat poziţie în favoarea Comisiei Europene, în procesul intentat de UDMR respectivului for.

Concret, în 2013, UDMR a depus la Comisia Europeană (CE) un proiect de iniţiativă cetăţenească care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii au atacat decizia Comisiei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi, spre supărarea UDMR, MAE, condus de Titus Corlăţean, s-a poziţionat de partea UE, formulând o cerere de intervenţie care a şi fost acceptată

În consecinţă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, că este extrem de nemulţumit de demersul Ministerului Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, acuzând faptul că a fost aplicată o "gândire depăşită" care l-a pus în situaţia de a fi "ignorat şi umilit", motiv pentru care i-a dat ultimatum premierului Victor Ponta, cu care urmează să poarte miercuri o ultimă discuţie pe acest subiect, existând chiar posibilitatea ca UDMR să iasă de la guvernare.

Premierul Ponta nu pare însă foarte afectat de ameninţările UDRM, poate şi pentru faptul că din februarie, când a fost obligat să pactizeze cu UDMR-ul, pentru a îşi asigura majoritatea parlamentară de care avea nevoie după ieşirea din coaliţie a USDL, şi până acum, a încheiat acorduri cu PP-DD-ul şi l-a sprijinit puternic pe Călin Popescu Tăriceanu în demersul de a rupe deputaţi din PNL.

În eventualitatea plecării UDMR de la guvernare, Victor Ponta se va putea baza pe o majoritate de 317 deputaţi şi senatori de la PSD, PPDD, PC şi minorităţi cărora li se vor alătura şi cei aproximativ 20 de liberali care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu. În consecinţă, chiar şi fără UDMR, PSD-ul premierului va beneficia de aproape 50 de voturi în plus faţă de cele 288 minimum necesare pentru a-şi trece legi precum modificarea achiziţiilor publice, delegarea semnăturii aleşilor locali şi de ce nu legea graţierii colective, proiect depus în Parlament de un senator PC.

Aşadar, luni seara, premierul declara că a discutat atât cu ministrul de Externe, cât şi cu liderul UDMR despre nemulţumirile Uniunii şi că va încerca să găsească orice soluţie posibilă pentru ca relaţia de cooperare corectă cu UDMR să continue, precizând însă că o problemă de stat nu poate fi negociată. Ponta s-a declarat deranjat de faptul că Hunor şi Corlăţean şi-au făcut nemulţumirile publice şi a lăsat să se înţeleagă că, deşi nu îşi doreşte ca UDMR-ul să iasă de la guvernare, dacă acest lucru se va întâmpla, nu va exista o problemă de majoritate parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne