Experţi: În campanie electorală, cetăţenii trebuie să pună întrebări, altfel li se vând „gogoşi”

Pentru a nu fi minţiţi de candidaţii la prezidenţiale, cetăţenii trebuie să înveţe să formuleze întrebări şi să nu considere adevăr tot ceea ce li se spune. Ar fi mai simplu să deschidă frigiderul şi să se uite peste facturi, consideră unii experţi.
Angela Stafii, consultant în politici publice (europalibera.md)
Maria Maevschi
10.10.2016

Cetăţenilor Republicii Moldova, acum, în campanie electorală, de fapt, li se vând „gogoşi”, sunt de părere unii experţi şi analişti politici moldoveni. „Prima şi cea mai mare gogoaşă este această titulatură de preşedinte. Pentru că ceea ce se vinde este un eventual salvator al ţării, dar nimeni nu povesteşte despre atribuţiile reale ale preşedintelui şi ce poate el, şi ce nu poate el face”, a comentat consultantul în politici publice, Angela Stafii în cadrul emisiunii „Punct şi de la capăt” de la Europa Liberă

„Dacă te uiţi inclusiv la acele programe, ai impresia că va fi un prim-ministru cu preşedinte împreună. Aceasta este gogoaşa numărul unu care se vinde, în afară de lădiţa cu tot felul de păpuşi micuţe, care vine spre noi cu viteză acum. De ce este important? Pentru că se creează un strat al realităţii în toată povestea aceasta politică cumva, pe care noi ni-l dorim şi care nu poate fi real, pentru că e o poveste”, a declarat experta.

Politicienii de la Chişinău fac populism de mai bine de 20 de ani, iar cetăţenii ar trebui, mai degrabă să deschidă frigiderul şi să vadă ce au în el, să-şi vadă factura, să-şi vadă lucrurile care îi aduc în această realitate, pentru ca să se poată detaşa de promisiunile făcute în campania electorală de către politicieni, pentru că „timpul acestor mari poveşti a trecut ”, a sugerat Angela Stafii moldovenilor.

Şi directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie s-a arătat foarte sceptic în ceea ce priveşte detectarea de către cetăţeni a unei arme care să-i protejeze de „gogoşile” venite de la marea majoritate a politicienilor.

„Îmi pare rău, dar eu stărui şi voi stărui întotdeauna pe responsabilitatea elitelor, ele trebuie să-şi asume responsabilitatea să nu amăgească cetăţeanul. Cetăţeanul se trezeşte peste patru ani, la următoarele alegeri, doar mai poate decide să schimbe unii „gogoşari” pe alţi „gogoşari”, vânzători de gogoşi pe alţi vânzători de gogoşi. Şi aceasta, cu părere de rău, se întâmplă şi la noi, într-o societate care nu excelează printr-o cultură politică dezvoltată şi discerne foarte greu discursurile politice, grâul de neghină nu-l prea poate alege”, a adăugat Barbăroşie, precizând că în Moldova din lipsă de media independentă, „fluxul masiv de gogoşi vine de la alte surse de informare şi cetăţeanul este captivul acestor surse”.

În context, analistul politic a ţinut să precizeze că cei mai mulţi politicieni din Moldova sunt „foarte cinici, mincinoşi, criminali adesea, (...), foşti criminali, care se gândesc doar şi doar la interesul lor, nu se gândesc la interesul cetăţeanului”, astfel că oamenii nu mai au de unde să facă alegerea şi să afle adevărul.

„Să pornim de la ultimele hotărâri de rezonanţă ale guvernului, cu asumarea responsabilităţii şi cu miliardul care este pus pe umerii noştri. Ce gogoşi se vând cetăţeanului? „Domnilor, noi scoatem nişte hârtiuţe pe care le va cumpăra lumea, banii vor fi puşi la Banca Naţională, noi vom avea profit din banii aceia şi voi toţi veţi câştiga”. Marea gogoaşă – „miliardul furat, este, de fapt, un beneficiu pentru noi”. Şi lucrul acesta este multiplicat cu insistenţă.

Eu aş porni, poate, de aici, de la această mare gogoaşă, pentru că ea este multiplicată prin cel mai larg holding mass-media controlat de un singur centru (care aparţine lui Vlad Plahotniuc – n.r.). Să ştiţi că am întâlnit personal manifestări ale impactului acestei gogoaşe, lumea a înghiţit, şi nu lume simplă, dar oameni de afaceri, care ştiu ce înseamnă banul, ştiu ce înseamnă un buget, ştiu ce înseamnă profit, ştiu ce înseamnă să pui bani în bancă, să-i iei înapoi, credit etc. Reacţia lor: „Dar nu noi vom plăti”. - „Dar cine va plăti?” - „Statul va plăti. Statul îşi asumă obligaţiunea, nu noi. Nu noi datoria aceasta o vom achita”. Şi când începi să-i întrebi mai profund: „Dar de unde ia banii statul, de unde strânge banii? Tu plăteşti impozite, banii aceştia sunt făcuţi de tine, nu?”. Atunci lumea începe a se trezi”, a mărturisit Arcadie Barbăroşie.

Totodată, analistul sugerează cetăţenilor să nu asculte pur şi simplu ce le spun candidaţii la alegeri, ci să înveţe să formuleze întrebări. „Pe orice candidat care vine şi îl convinge să-i dea votul să nu-l asculte cu gura căscată: „Acesta a spus că noi vom avea salarii, pensii”. Să-l întrebe foarte clar, să dea întrebări critice: „Dar de unde vin banii în stat?”, „Pe ce bani trăieşte guvernul?”, a punctat Barbăroşie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor