Jurnaliştii din Transnistria încearcă să-şi apere drepturile
alte articole
Jurnaliştii de la posturile oficiale de radio şi televiziune din regiunea transnistreană au semnat o scrisoare adresată autorităţilor în care şi-au exprimat dezacordul faţă de modificările legislative adoptate recent şi au cerut deputaţilor să revadă pachetul de legi prin care le-au fost limitate drepturile.
Potrivit novostipmr.com, mai mulţi jurnalişti de pe malul stâng al Nistrului, care au semnat scrisoarea deschisă, cer “deputaţilor" să-şi schimbe abordarea faţă de aşa numita “democratizare” a mass media. Comunitatea jurnalistică apreciază adoptarea noilor reguli ca o încercare de a monopoliza spaţiul informaţional.
Mai mult decât atât în viitorul apropiat jurnaliştii din mass-media oficială aşteaptă schimbarea fondatorilor, reintroducerea elementelor de cenzură şi reducerea salarizării. Reprezentanţii comunităţii jurnalistice, concluzionează că prin acţiunile de "democratizare" a presei, "deputaţii" de fapt, îşi supun mass media oficială şi impun cenzura.
„Întregul set de legi conţine prevederi, care ne dictează, când să difuzăm o emisiune sau alta, ce conţinut să punem pe post, la ce oră să-l difuzăm. În opinia noastră, acest lucru este inadmisibil”, a menţionat Tamara Pavel, redactorul-şef al postului oficial de televiziune, potrivit sursei citate.
În opinia redactorului-şef al postului „Radio 1”, Nicolae Ştanschi, modificările au fost efectuate pentru a-i reduce la tăcere pe jurnalişti: ”Este clar pentru toţi că, dacă nu se va achita salariul, oamenii se vor concedia, specialiştii vor pleca, iar fără ei nu va exista produs, nu vor fi ştiri şi nimeni nu va critica activitatea sovietului suprem”.
Notabil este faptul că întregul pachet de documente nu a fost supus expertizei sau dezbaterilor publice.
Amintim, că la 14 septembrie "deputaţii" din regiunea transnistreană au operat mai multe modificări în legislaţia media, iar la 21 septembrie au redus fondul de onorarii al jurnaliştilor din presa oficială, a fost schimbată procedura de alegere şi demitere a redactorilor şefi şi au restricţionat accesul mass-mediei oficiale la evenimentele organizate în regiune, interzicându-se folosirea aparatajului video sau audio.