Judecătorul CCR Toni Greblă şi afacerile ilegale cu Rusia

Palatul Cotroceni. În imagine, Toni Greblă, la depunerea jurământului pentru funcţia de judecător la CCR
Palatul Cotroceni. În imagine, Toni Greblă, la depunerea jurământului pentru funcţia de judecător la CCR (Epoch Times România)

Procurorii DNA îl acuză pe judecătorul CCR Toni Greblă, printre altele, că s-ar fi angajat în afaceri ilegale în Rusia, în ciuda faptului că autorităţile de aici au impus embargou. Magistratul Curţii Constituţionale neagă îsnă afirmaţiile procurorilor.

Toni Greblă ar fi constituit un grup infracţional organizat alături de finul său, omul de afaceri de etnie romă Ion Bîrcină, generalul Bartolomeu Săvoiu şi cetăţeanul moldovean Victor Dologhi.

Ocolirea embargoului impus Rusiei

Scopul grupului era, potrivit procurorilor anticorupţie, de "a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România-Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană".

Membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, "acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit", iar în perioada 2014 – 2015 ar fi efectuat "acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate".

Finul lui Toni Greblă, împreună cu persoane din anturajul său, ar fi întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.

Cu sprijinul lui Bartolomeu Săvoiu, un personaj cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă, Ion Bîrcină, împreună cu un cetăţean turc, a iniţiat mai multe discuţii privind exportul de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Toni Greblă neagă acuzaţiile

Judecătorul Curţii Constituţionale a negat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că ar fi implicat în organizarea unui grup infracţional interesat de exportul ilegal în Rusia:

"Din toate acuzaţiile vagi, una este care crează probleme deosebite: constituirea unui grup infracţional pentru operaţiuni de export în Rusia şi alte ţări, dar mai ales Rusia, cu care noi avem un embargo de export, iar Rusia nu mai importă produse româneşti de 4-5 ani, de când s-au deteriorat relaţiile politice dintre cele două ţări.

În ce context aş fi putut gândi măcar că poate fi realizat un export în Rusia? Eu aveam atunci calitate de demnitar, eram judecător la CCR, dacă să zicem, aş fi intenţionat sau aş fi fost cooptat într-un grup infracţional pentru o asemenea infracţiune, cred că ar fi fost datoria organelor de informaţii SRI şi SPP să mă avertizeze împotriva acestui pericol.

Demnitarii beneficiază de protecţie şi trebuie să fie informaţi în legătură cu injuriile pe care le desfăşoară sau acţiunile în care intră voit şi nevoit. Nu am participat şi nu s-a constituit niciun grup infracţional de cazul acesta, eu nu-l cunosc pe cetăţeanul turc despre care se vorbeşte, nu am auzit niciodată de el."

În ceea ce priveşte relaţia sa cu generalul Săvoiu, Toni Greblă a explicat că îl ştie pe acesta "de mai bine de 20 de ani, el fiind gorjean, provine dintr-o familie în care bunicul lui a fost prefect de judeţ, am avut o relaţie foarte bună, dar ocazională, ne vedeam o dată la 3 ani, dar nu am discutat niciodată posibile afaceri, nici nu ştiu dacă el face afaceri, eu nu fac şi nici nu mă pricep."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne