Monica Macovei insistă ca Toni Greblă să-şi dea demisia

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, i-a cerut joi, în cadrul unui comunicat de presă, demisia judecătorului Curţii Constituţionale, Toni Greblă, acuzându-l pe acesta că, prin implicare sa într-un dosar de corupţie, a subminat încrederea publică în instituţia pe care o reprezintă.

Procurorii DNA au dispus ieri începerea urmăririi penale pe numele lui Toni Greblă pe care îl acuză de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat care avea scopul de a face exporturi ilegale în Rusia.

Monica Macovei explică motivele pentru care cere demisia lui Toni Greblă. În primul rând, aducerea cu mandat la DNA a judecătorului a subminat încrederea publică în CCR, instituţie cheie a statului. Mai mult, europarlamentarul consideră că orice acuzaţie de corupţie la adresa unui judecător CCR afectează grav credibilitatea acesteia.

"Este irelevant dacă judecătorul Toni Greblă este acuzat de fapte de corupţie pe care le-ar fi comis când era senator PSD, înainte de a fi propus şi votat de PSD judecător la CCR", a precizat Monica Macovei.

Acuzaţii de corupţie la pachet cu cele de incompatibilitate

În plus, Monica Macovei evidenţiază că, potrivit informaţiilor oficiale ale DNA, Toni Grebă s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate cu calitatea de judecător al CCR, pentru că ar fi exercitat activităţi specifice calităţilor de asociat, administrator şi director general, direct sau prin interpuşi.

Potrivit Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, mandatul de judecător încetează în situţaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judector mai mult de 6 luni.

"În spaţiul public au apărut deja întrebări legate de modul în care a votat judecătorul Toni Greblă în sesizări de neconstituţionalitate decise de Curtea Constituţională. Prezenţa judecătorului Toni Greblă, suspectat de fapte de corupţie, la şedinţele şi deciziile Curţii creează suspiciuni privind motivaţia votului său şi neîncrederea în deciziile adoptate", a subliniat Monica Macovei.

Prezumţia de nevinovăţie nu are relevanţă

Un alt argument pentru demisia lui Toni Greblă invocat de fostul ministru al Justiţiei - prezumţia de nevinovăţie este greşit invocată pentru a-l păstra încă judecător la CCR, pentru că o persoană cu funcţii publice (parlamentar, ministru, magistrat etc) trebuie să plece imediat din acea funcţie pentru a reduce din răul facut prin reducerea încrederii publice în instituţii.

Monica Macovei este de părere că prezumţia de nevinovăţie se referă doar la sistemul judiciar: procurorii şi judecătorii implicaţi în anchetarea sau judecarea unei persoane nu au voie să se pronunţe asupra vinovăţiei acelei persoane până la finalizarea procesului penal.

"Dar judecătorul Toni Greblă trebuie să plece acum, pe uşa din dos, pentru că nu există dreptul de a fi judecător la CCR sau de a avea o altă funcţie publică, dar există dreptul opiniei publice la instituţii corecte şi credibile, pentru că deciziile lor le afectează viaţa", a concluzionat europarlamentarul Monica Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.