Judecătoarea Georgeta Barbălată, condamnată la patru ani de închisoare

udecătoarea Georgeta Barbălată de la Curtea Supremă a fost condamnată, joi, la la patru ani de închisoare cu executare de către magistraţii Curţii Supreme, pentru favorizarea infractorului, fiind achitată de infracţiunea de furnizare de informaţii secrete.
(photos.com)
Flori Mladin
15.05.2014

Judecătoarea Georgeta Barbălată de la Curtea Supremă a fost condamnată, joi, la patru ani de închisoare cu executare de către magistraţii Curţii Supreme, pentru favorizarea infractorului, fiind achitată de infracţiunea de furnizare de informaţii secrete.

Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii au decis achitarea ofiţerului de la „Doi şi un sfert", Mihai Vlad, dar şi a procurorilor Marcel Sâmpetru şi George Bălan.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Decizia a fost dată cu opinia separată a unui judecător care consideră că judecătoarea Barbălată trebuie condamnată şi pentru infracţiunea de divulgare a secretului ce periclitează siguranţa statului, precum şi condamnarea ofiţerului Mihai Vlad pentru aceeaşi infracţiune.

Georgeta Barbălată şi ceilalţi trei inculpaţi în dosar au fost trimişi în judecată întrucât, în 2012, au încercat să-şi folosească influenţa pe lângă oameni politici din USL pentru a obţine posturile de procuror general al României şi de şef al DNA.

Conform procurorilor anticorupţie, Marcel Sîmpetru şi George Bălan vizau posturile ocupate atunci de Codruţa Kovesi (procuror general al României) şi Daniel Morar (şef al DNA), cărora urmau să le expire mandatele.

Anchetatorii susţin că, în perioada martie-iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan „urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare”.

Pe 10 iulie 2012, în contextul în care la Direcţia Naţională Anticorupţie se efectuau cercetări penale faţă de Mihai Vlad, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, judecătoarea Georgeta Barbălată de la Curtea Supremă aflând că procurorii urmează să facă percheziţii domiciliare, l-ar fi atenţionat pe fostul şef de la „Doi şi-un sfert” că urmau să descindă anchetatorii la domiciliul său.

În acest fel, judecătoarea l-a ajutat pe Mihai Vlad să distrugă şi să ascundă documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut fi folosite ca probe, împiedicând astfel urmărirea penală. „De asemenea, inculpata Barbălată Georgeta, după ce a pronunţat, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranţă naţională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Vlad Mihai date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, date pe care le cunoştea în virtutea atribuţiilor de serviciu, acţiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranţa statului. La rândul său, Vlad Mihai a transmis datele şi numele persoanelor faţă de care s-au emis mandate de siguranţă naţională mai departe, lui Bălan George şi Sâmpetru Marcel”, au susţinut procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor