„Excelenţa sa” Mihail Vlasov, acuzat de şantaj într-un nou dosar penal
alte articole
Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României s-a prezentat joi la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul în care fiica sa, Vanda Vlasov, fost prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial, este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual. Procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de Mihail Vlasov în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj.
Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, la 5 mai 2014, Mihail Vlasov, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al CCIR, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală.
Concret, la 5 mai, preşedintele interimar al CCIR a fost contactat telefonic de Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov care, în aceeaşi zi, i-a înmânat un plic „sigilat”, comunicându-i că este din partea tatălui ei. Plicul conţinea o scrisoare olografă scrisă şi semnată de Mihail Vlasov. Destinatarul afirma că, după citirea scrisorii, s-a simţit ameninţat, în sensul că i s-a creat o stare de temere, atât pentru sine cât şi pentru familia sa, mai ales că la finalul scrisorii era specificat „n-aş vrea să sufere şi copiii altuia”.
Anterior primirii scrisorii de ameninţare, destinatarul, preşedintele interimar al CCIR, ar fi fost contactat telefonic de mai multe ori de către Mihail Vlasov care i-ar fi spus, sub diverse forme, că „nu este bine ce face”, cu referire exactă la activitatea acestuia în cadrul şi în exerciţiul funcţiei pe care o deţine la CCIR. În opinia preşedintelui interimar, aceste ameninţări directe ar fi în legătură cu demersurile făcute de forurile de conducere din CCIR, după demiterea din funcţia de preşedinte a lui Mihail Vlasov, privind atragerea răspunderii penale şi patrimoniale a acestuia pentru faptele comise în timpul mandatului său.
Joi, pe cale de consecinţă, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Mihail Vlasov acuzaţiile din acest dosar şi faptul că deţine acum calitatea procesuală de suspect.
Reamintim că Mihail Vlasov, supranumit "Împăratul" şi "Excelenţa sa", a fost trimis în judecată într-un alt dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită. Mihail Vlasov i-ar fi cerut mită 1 milion de euro omului de afaceri Gheza Iosif Petroczki pentru a interveni în favoarea acestuia la Curtea de Arbitraj, cu scopul de a rezolva un dosar comercial, prin fiica să Vanda Vlasov, care este prim-vicepreşedinte şi judecător la instanţa respectivă. În prima etapă, Mihail Vlasov ar fi luat 200.000 de euro mită de la un om de afaceri, bani care au fost găsiţi în maşina acestuia.
Fiica sa, Vanda Vlasov, acuzată de instigare la fals intelectual
Fostul prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial, Vanda Vlasov, a fost chemată miercuri la sediul DNA, unde i s-a comunicat faptul că a fost pusă sub învinuire pentru instigare la fals intelectual.
Procurorii DNA susţin că Vanda Vlasov ar fi încercat să convingă mai multe angajate ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României să elibereze adeverinţe care să ateste că tatăl său nu a făcut parte dintr-o comisie de arbitraj. Adeverinţele, care nu au fost avizate şi de conducerea instituţiei, au fost folosite de Mihail Vlasov în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie. Prin intermediul acestor înscrisuri Mihail Vlasov a reuşit să evite măsura arestării preventive, care a fost înlocuită de Curtea Supremă cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.