"Jos Grigorescu!" - Ministrul Energiei, acuzat că încearcă distrugerea Oil Terminal

Sindicaliştii de la Oil Terminal Constanţa - companie de interes strategic la nivel naţional - cer demisia ministrului Grigorescu acuzându-l că urmăreşte să aducă societatea pe pierdere, pentru a se vinde pe nimic.
Loredana Diacu
06.10.2016

alte articole

Protest al sindicaliştilor de la Oil Terminal (Epoch Times)
Loredana Diacu
06.10.2016
Se încarcă player-ul...

În jur de 100 de reprezentanţi ai Sindicatului Oil Terminal Constanţa au pichetat joi Guvernul, cerând demisia ministrului Energiei, Victor Grigorescu, pe care îl acuză că vrea să blocheze majorarea capitalului social al companiei prin numirea în Consiliul de Administraţie a acţionarilor minoritari, decizie care, susţin sindicaliştii, este păguboasă şi pentru întreprindere şi pentru statul român.

Potrivit sindicaliştilor, aşa cum de-a lungul anilor fiecare guvern a distrus o mare companie de stat, în prezent se încearcă distrugerea Oil Terminal, companie strategică naţională şi una din cele mai importante societăţi de vehiculare a produselor petroliere din Europa, o Europă în care, reamintim, Marea Neagră capătă o importanţă tot mai mare pe plan european.

"Suntem azi în faţa Guvernului în încercarea de a bloca distrugerea companiei Oil Terminal, o companie strategică a statului român. Spre surprinderea noastră, în momentul în care compania funcţionează foarte bine, Ministerul Energiei, prin persoana dlui ministru, încearcă schimbarea Consiliului de Administraţie şi predarea societăţii acţionarilor minoritari, acţionari minoritari în speţă Broadhurst, care a distrus şi societatea Oltchim. Nemulţumirea salariaţilor noştri este că se încearcă acest lucru înaintea măririi capitalului social al Oil Terminal. Prin mărirea capitalului social, acţionarii minoritari ar trebui să vină de acasă cu aproximativ 4 milioane de euro fiecare, pentru a ajunge în Consiliul de Administraţie al societăţii. Bineînţeles, e mult mai uşor prin influenţe asupra ministerului să blocheze majorarea capitalului social.

Părerea noastră este că se încearcă distrugerea Oil Terminal aşa cum fiecare Guvern, începând cu 2000 încoace, a reuşit să distrugă câte o companie strategică a statului român. 2004, dl Adrian Năstase a privatizat Petrom, 2004 - 2008 s-a privatizat Rompetrol, după 2008 s-a distrus Oltchim iar actualul guvern şi-a propus să distrugă Oil Terminal. (...) Părerea noastră e că se încearcă aducerea unui acţionar privat, care în decurs de 1 an, 2 ani, fără a face investiţii, să aducă societatea pe pierderi - în momentul de faţă noi avem un profit net la 6 luni de 14 milioane de lei, de 4 ori mai mare ca anul trecut. Aducând-o pe pierdere, bineînţeles că se urmăreşte o vânzare la un preţ de nimic a Oil Terminal", a declarat pentru Epoch Times Nicu ANDRONE, Preşedintele Sindicatului Oil Terminal Constanţa.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achille Costin Duţu, a atras atenţia că Grigorescu riscă să aibă probleme penale şi "chiar puşcărie", căci ceea ce se întâmplă în Ministerul pe care îl conduce e de domeniul penalului.

"Încercăm să-i atragem atenţia primului ministru că în calitatea sa ar putea să-l salveze pe dl ministru Grigorescu de sesizări penale viitoare şi chiar puşcărie, căci ce se întâmplă la ME în momentul de faţă, cu ştiinţa ministrului, e de domeniul penalului, căci susţin intrarea în CA a unor reprezentanţi, a unor firme minoritare, care de ani de zile sunt ostili statului român şi întreprinderii dând în permanenţă în judecată compania când vrea să facă o mărire de capital. Atâta vreme cât ministrul Grigorescu este reprezentantul statului, nu reprezentantul unor societăţi private, ar trebui să anuleze această adunare generală prin care vrea să numească un nou CA. Vechiul CA şi managementul şi-au făcut datoria şi au adus un profit pe care compania nu l-a avut niciodată", a declarat Duţu.

În consecinţă, sindicaliştii cer premierului Cioloş să acţioneze în sensul aplicării măririi de capital la SC Oil Terminal şi eliminării din Consiliul de Administraţie a reprezentanţilor celor doi acţionari minoritari - Broadhurst Investmens Limited şi Fondul Proprietatea - care, prin acţiunile lor, au adus numai prejudicii companiei.

În prezent, Ministerul Energiei deţine 59,62% din acţiunile Oil Terminal, Fondul Proprietatea - 6,32% din acţiuni, diferenţa de 34,06% aparţinând unui număr mare de persoane fizice şi juridice.

Reamintim că, recent, şi CNS Cartel Alpha îi atrăgea atenţia premierului Cioloş, prin intermediul unei scrisori deschise că investiţii pentru reparaţii şi dezvoltare necesare companiei au fost blocate în permanenţă, în favoarea dividentelor de către acţionarul minoritar, care a declanşat în jur de 60 de procese împotriva conducerii executive, toate respinse de instanţă sau dovedite ca neîntemeiate.

Concret, pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 10 octombrie a fost înscrisă solicitarea de a se porni o acţiune în răspundere împotriva directorului general (pentru motive care s-au dovedit neîntemeiate, susţin sindicaliştii), în încercarea schimbării sale şi anulării procesului de majorare de capital, deşi a fost susţinut până acum de reprezentanţii statului în Consiliul de Administraţie. Mai mult decât atât, propunerea pentru o nouă structură a Consiliului de Administraţie, prin profilul celor nominalizaţi, va conduce la declanşarea majorităţii Consiliului de Administraţie către acţionarii minoritari.

În aceste condiţii, susţin sindicaliştii, este foarte probabil ca majorarea capitalului social al companiei, trecută pe ordinea de zi a şedinţei AGA din 11 octombrie, să nu mai fie realizată. Ori, majorarea capitalului social prin aportul în natură al statului român cu terenurile pe care Oil Terminal le deţine, susţinută până acum de reprezentanţii statului în Consiliul de Administraţie, ar întări poziţia statului printr-o participare de 80% şi ar crea premisele pentru deblocarea activităţii companiei şi dezvoltarea sa pe termen mediu şi nu doar ca sursă imediată de profit pentru acţionari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor