Angajaţii Oltchim ameninţă cu greva foamei. Soluţiile găsite de administratorul judiciar, nesatisfăcătoare
alte articole
Soluţiile găsite până în acest moment de administratorul judiciar al Oltchim nu sunt pe placul angajaţilor care protestează, marţi, în faţa combinatului. Aceştia sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe lunile iunie şi iulie. Administratorul companiei i-a asigurat că până vineri vor primi 70% din lichidarea pe luna iunie, a declarat, marţi, pentru Agenţia de presă r/News, liderul de sindicat Corneliu Cernev. Şapte-opt angajaţi ai combinatului ameninţă că intră în greva foamei dacă negocierile eşuează.
“Nu suntem mulţumiţi deocamdată de propunerile administratorilor judiciari şi i-am lăsat să se mai gândească şi acum m-au chemat din nou la discuţii, de data asta doar pe mine. Oamenii sunt pe afară, pe holuri, aproximativ 150 de oameni. Adjunctul domnului Piperea, cel cu care ne-am văzut, Mircea Diaconu, a spus că ei pot să dea până vineri 70% din lichidarea lunii iunie, mai mult de atât nu are soluţii. Păi dacă un salariat are 1.600 de lei, cu tot cu sporuri 2.000 de lei, lichidarea este 60% din salariu, deci aproximativ 1.300 de lei, deci ar putea să primească doar 70% din suma asta, deci vreo 1.000 de lei. Este insuficient din punctul de vedere al angajaţilor”, a explicat Corneliu Cernev.
Aproximativ 80 de angajaţi, majoritatea din schimbul trei, au refuzat să plece acasă marţi dimineaţă. Oamenii au rămas în curtea combinatului din Râmnicu Vâlcea sau pe holurile instituţiei să protesteze că nu şi-au primit salariile pe iunie şi iulie. Între timp li s-au alăturat şi alţi colegi.
În cursul dimineţii liderii de sindicat, împreună cu angajaţii au discutat cu administratorul judiciar al combinatului pentru a găsi o rezolvare.
932 de angajaţi ai Oltchim au fost disponibilizaţi în luna iunie, 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti. Combinatul, care se află în lichidare din luna ianuarie a acestui an, mai are în jur de 2.400 de angajaţi.
Oltchim (OLT) a avut în primul semestru pierderi de 147,4 milioane de lei, mai mici faţă de cele de 182,2 milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care gradul de utilizare a capacităţilor de producţie a fost de doar 18%, la jumătate faţă de primul semestru al anului 2012. Compania a avut venituri de 239,1 milioane de lei, de la 533,9 milioane de lei în primul semestru al anului precedent, şi cheltuieli de 386,6 milioane de lei, comparativ cu 722,2 milioane de lei la 30 iunie 2012.
Combinatul a înregistrat vânzări de 210,5 milioane de lei, din care aproape 60% au fost exporturi. Cele mai mari ponderi în totalul vânzărilor au avut produsele de petrochimie – aproximativ 116,7 milioane de lei şi clorosodice – 54,6 milioane de lei.