Ştergerea datoriei Rompetrol, caz penal. Victor Ponta, din nou în atenţia procurorilor DNA

Fostul premier Victor Ponta este vizat de o anchetă a procurorilor DNA în legătură cu ştergerea "din pix" a datoriei istorice a Rompetrol.
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
06.07.2016

În urmă cu trei ani, Victor Ponta a făcut uitată, printr-o hotărâre de guvern, datoria istorică de 600 de milioane de dolari a Rompetrol. Cazul a intrat în atenţia DNA iar, potrivit unor surse citate de euractiv.ro, fostul premier este direct vizat de anchetă.

Dosarul a fost deschis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Procurorii DNA au ridicat deja documentele privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGaz, compania kazahă care a cumpărat Rompetrol, conform unor surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia după semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar şi faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private.

DNA încearcă practic să stabilească dacă termenii memorandumului au fost negociaţi în străinătate. Procurorii ar fi solicitat ajutorul mai multor state pentru a verifica mişcările unor sume de bani ale unor terţi care ar fi jucat rolul de intermediari între KazMunayGaz şi oficiali ai statului român.

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat, în ianuarie 2014, memorandumul cu Rompetrol prin care Executivul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, Rompetrolul a oferit statului promisiunea că va face investiţii de un miliard în România, fără ca în HG să fie prevăzute termene clare şi penalităţi, în eventualitatea în care investiţiile nu se vor realiza.

De asemenea, Memorandumul mai prevedea posibilitatea statului de a-şi recupera cândva pierderile, obţinând la un moment, de asemenea, neprecizat - profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959% din acţiunile în companie deţinute de statul român.

Decizia ca statul să renunţe de bună voie la - practic - 400 de milioane de dolari a fost adoptată prin HG, după ce Curtea Constituţională a decis că nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe această decizie.

Hotărârea a fost semnată de premierul Ponta, de Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, de Ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Energiei Constantin Niţă, nu însă şi de Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Întâmplarea face ca la scurt timp după gestul generos al fostului premier român, căsătorit cu Daciana Sârbu la Ambasada Română de la Beijing, 51% din acţiunile companiei KazMunaiGaz au fost preluate de o companie chineză de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor